Test av semlor
Igårdagens Dagens Nyheter hade det ett stort test av stadens bästa semlor. Vinnaren blev Lux som hade en utmärkt mix av alla smaker, semlan hos Lux lagas först på beställning.
Har bara ätit lunch på Lux restaurangen samt fått deras mat vid ett bröllop som var en fantastisk mat upplevelse men aldrig besökt Lux dessert & choklad butiken.
Mitt bästa semel minne är från när jag var liten då bakade mamma små semlor som serverades med varm choklad ute. Vi fixade sittplatser på garage uppfarten och fikade tillsammans med Sjölings har aldrig ätit så goda semlor som de jag fick som liten av mamma ute i friska luften.
Vad är ditt bästa semel minne?
Recept på lite mindre semlor om du som jag inte gillar det monster semlor som oftast säljs i butiken.
40 st
50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special
Fyllning:
200 gram mandelmassa
9 dl vispgrädde
3 msk socker
1.Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
2.Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
3.Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
3.Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
4.Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar om cirka 40 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
5.Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
6.Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.
7.När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.
8.Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
9.Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.
10.Fyll en spritspåse med en medelstor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Du kan också klicka ut grädden med en sked.
11.Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.
För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:
Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special. Knåda bullarna länge, och med maskin. Jäs ordentligt - dubbel storlek! Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Receptet kommer från www.semlor.nu
Min mamma och jag brukar alltid baka semlor själv, iaf brödet då. hehe. sen lägger vi i grädde och det efter behag. Dock har jag aldrig ätit semlor då jag hatar både ljustbröd, mandelmassa och speciellt grädde. haha.
men min pappa är väldigt glad för bagarens "monster" semlor dock (: