frukt & nötbröd


Lördag den 20 mars

Idag kom min surdeg som jag gjorde för två veckor sedan äntligen till användning. Jag tog ut den ifrån frysen i torsdags och väckte liv i den i går då den tinat så idag var den perfekt.

Det blev Leilas "frukt och nötbröd" som jag älskar men sällan gör då det tar sin lilla tid att göra men idag tog jag mig tid.
Jag använde fullkorns vetemjöl special och hade skållade mandlar istället för nötter och tog bort russinen när jag bakade mina limpor.

Leilas frukt & nötbröd
2 limpor:

1 dl surdeg på råg
20 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
150 g hela hasselnötter
100 g russin 1 påse blandad torkad frukt

1.Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
2. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
3. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.
4. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
5. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
6. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
7. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
8. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
9. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.




Sista jäsningen innan gräddning





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0