Spagetti med gambas
I helgen testade jag ett av recepten ifrån Paolo Robertos nya kokbok "fastfood", mycket snabb och enkel rätt mina gambas hade inte ens hunnit tina men rätten var ändå klar på 20 min !!
Hade önskat lite mer smak så nästa gång får det bli mer vitlök och lite extra tomatsås.
Spagetti med gambas
4 port
500 g spaghetti
5-600 g stora, hela, tinade räkor, skalade men gärna med stjärtskalet kvar. Spara det avrunna räkspadet. Normalstora räkor kan användas.
2 st vitlöksklyftor, hela
2 st peperoncino, små hela
4 msk olivolja
250 g körsbärstomater, delade
3 msk persilja, finhackad
Salt, efter smak
Servera med
2 msk persilja, finhackad till servering
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som tomatsåsen tillreds.
2. Lägg ner spaghettin så att den är klar samtidigt som tomatsåsen är tillagad och klar.
3. Värm olivolja i en kastrull/stor stekpanna, lägg i vitlök och peperoncino.
4. Låt dem fräsa tills vitlöken börjar ta färg.
5. Lägg i räkorna, strö över salt, rör om och stek dem långsamt i ca 3–4 minuter.
6. Ta upp räkorna och lägg dem på en tallrik.
7. Plocka upp peperoncinon som kastas.
8. Lägg tomatbitarna och persiljan i kastrullen/stekpannan, strö över lite salt och späd med eventuellt med räkspad.
9. Låt tomatbitarna puttra under lock på låg värme, i ca 5–8 minuter.
10. Ta upp vitlöken som kastas, ställ pannan åt sidan.
11. Ta upp pastan när 1 minut av koktiden återstår, låt den rinna av och häll den i tomatsåsen.
12. Låt den koka i såsen i ca 1 minut, tills den är "al dente".
13. Blanda noga och smaka av med salt.
14. Blanda försiktigt ner räkorna i tomatsåsen utan att röra om (för att undvika att bitar av stjärtskal blandas med såsen). Spara några räkor för att lägga överst på portionerna.
15. Lägg upp spaghettin i djupa tallrikar.
16. Toppa med räkor och strö över lite persilja