Äppelkaka med kanel,vanilj och kardemumma
Idag har jag bakat årets första äppelkakor önskar att det hade varit på egna äpplen men idag fick Icas svenska äpplen göra jobbet.
En bit nybakad äppelkaka till kvällens film blir en bra avslutning på helgen.
En av kakorna får följa med till jobbet imorgon
Äppelkaka med kanel, vanilj och kardemumma
4 st äpplen
3 msk strösocker
1,5 msk kanel
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma (malen)
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
1. Smöret ska vara rumsvarmt så se till att ta fram det i tid. Skölj och skär äpplen i skivor med skalet kvar. Lägg ner dem i en bunke och pudra över socker och kryddor. Blanda noga och låt dom gärna få marinera en bra stund. (förbereda dem gärna på morgonen för att sedan baka med dem på em/kvällen.)
2. Vispa smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör inte vispa.
3. Häll smeten i en rund form 25cm diam med ett bakplåtspapper i botten alt smörad och bröad. Fördela äppelskivorna ovanpå smeten. Grädda i 175 grader ca 40 min.
Garnera med:
Florsockerglasyr och pärlsocker