Mandelbiscotti
Söndag den 20 nov
Till min födelsedag bakade jag biscottis och det blev två olika recept innan jag blev nöjd med resultatet.
Brukar alltid baka saffransbiscotti men kände att det var lite väl tidigt så jag ville få till biscottis med riktig mandelsmak.
Receptet nedan blev riktigt bra och är bus enkelt att göra.
Bli inte orolig av doften av bittermandelojan när du gräddar skorporna, det doftar inte särskilt gott men smaken på skorporna är något helt annat.
Mandelbiscotti
100g smör
1dl råsocker
½ dl socker
2 ägg
5½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
100g sötmandel (ca 1,5 dl)
bittermandelolja efter smak (jag hade rätt mycket)
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda matfett och sockersorterna. Rör ner äggen ett i taget. Använd elvispen.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt detta till äggblandningen och rör till en jämn smet.
4. Tilsätt mandlarna, jag hackade dem väldigt lätt.
5. Knåda degen smidig och ta upp den på lätt mjölad arbetsbänk.
6. Rulla ut degen till 3 tjocka längder och lägg på bakpappersklädda plåtar. Platta till längderna med handen.
Om någon mandel väljer att smita ur degen är det bara att trycka tillbaka den i degen. Längderna behöver inte bli snygga men se till att platta till dem så att de är jämna.
7. Grädda i 12-15 minuter. Sänk därefter värmen till 175°C och grädda i ytterligare ca 15 minuter. Längderna ska vara genombakade och torra i mitten när de tas ut.
8.Skär längderna i snedställda bitar ca 2 cm sedan vippar du upp dem på högkant så att ena snittytan hamnar uppåt. Stoppa in i ugnen igen och torka i 10 minuter i 100 grader.