Julbröd

Imorse hade vi första tvätttiden så jag var tidigt uppe, njöt sedan av att läsa tidningen och en lång grötfrukost med en kavring macka ifrån gårdagens bak.
Promenerade sedan iväg till Stadshagen för ett spinningpass i ett helt undebart vinter väder nästan så att jag inte ville gå in.
Älskar vintern när jag får vara ute och sätta på mig skidjackan, mössan och mina boots bara alptopparna och skidorna som saknas.
Håkan sa att han skulle dyka upp på gymet men jag såg honom inte förns i trapphuset när jag kom hem, han hade somnat i soffan framför tvn och skidåkningen. Vi skulle vara hos Johan & Emma kl 14 på födelsedagsfika så han rusade iväg till gymet efter mig för en snabb träning.
Lillebror ringde dock strax efter och talade om att det var inställt då Emma inte kände sig helt ok och då inte läge att ha 30 pers på fika.
Vi bestämde oss för att åka förbi hos dem en sväng bara för att lämna brödet som jag bakat och plocka upp lite julklappar så att de slapp släpa allting på tåget då de åker tidigare till Uppsala. Söta som de är skickade de med oss en saffranslängd, biscottis och hemmagjord fudge mums.
 
Jag har nu i em bakat färdigt mitt sista bröd som duftat ljuvligt i mitt kök. Använde min baksten till detta brödet för att få samma effekt som i en stenugn och en härlig botten på brödet.
Det här brödet tog två dagar att baka men det blev ett fantastiskt resultat.
Recept och bild kommer här:

Anna Karins Julbröd
Dag 1
5 dl rågmjöl, grovt
3 dl grahamsmjöl
0,5 msk anis
0,5 msk fänkål
0,5 msk pomeranskal malet
6 dl julmust

Dag 2
50 g jäst
5 dl filmjölk
1,5 msk vatten
1 msk salt
0,5 msk ättiksprit 12%
1 dl sirap
2 dl rågmjöl grovt
12 dl vetemjölspecial

1.Blanda mjölsorterna med anis och fänkål. Värm julmusten till kokpunkten. Kontrollera att den verkligen kokar, kolsyran får den att bubbla även vid låg temperatur. Skålla mjölet genom att hälla julmust över mjölblandningen. Rör om och låt stå till nästa dag.

2. Smula jäst och rör ut den i lättfil. Tillsätt salt, ättika, vatten, sirap och den skållade mjölblandningen. Arbeta in mjöl men spara 5 dl av vetemjölet till senare. Arbeta degens tills den är smidig, gärna i en matberedare. Låt degen jäsa 1 timme.

3. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen till den är kladdfri. Den blir tung.
Baka ut tre limpor och lägg på tvären på en smord långpanna. Jäs 1,5 timmar under en bakduk. Nagga brödet, pensla med lite vatten och grädda i 175-200˚ i ca 1 timme. Låt limporna kallna på galler inlindat i bakduk.

Brödet går att frysa. Låt det gärna mogna en dag innan infrysning så blir det inte smuligt.









Hoppas nu att mitt julbak går hem hos familjen Clason/Cedell. Ser verkligen fram emot julen i Vattholma inte minst nu när vi har fått massor av snö.




Min kitchenaid har gått varm i helgen :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0