Saffransbiscotti

Onsdag den 30 nov



I söndags bakade jag saffransbiscotti som jag tänkte ge bort i adventspresent men vi har redan nallat i burken så det blir till att göra en satts till.

Tycker det är trevligt att lägga biscottin i en glasburk och knyta ett band om och ge bort de hembakade kakorn när man går bort på middag eller som nu adventsfika.

Saffransbiscotti
ca 40 st

150 g sötmandel

75 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 ägg
1 pkt saffran, 0,5 g
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 200˚C. 
2. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar.
3. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre.
4. Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. 
5.Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.


Flygplans middag

Tisdag den 29 nov

Kvällens middag står SAS för och serveras i en liten låda.

Slut som artist efter en tidig morgon och en heldag i Köpenhamn. Kommer somna gott i soffan snart med ett glas julmust och godiset ifrån taxfreen.


Cupcakes

Måndag den 29 nov




I lördags var det ett riktigt dopkalas för mitt lilla gudbarn Calle och Marie hade bla bakat fantastisk goda och proffsiga cupcakes. Hade aldrig gissat på att de var hembakade om jag inte visste att Marie pysslat.

Marie hade använt Leilas recept på cupcakes http://www.recept.nu/1.145952/leila_lindholm/kakor_tartor/mjol/leilas_chocolate_cupcakes

Jag bakar gärna men jag tror att jag får överlämnar garneringen till Marie :)



Ett riktigt dopkalas med massor av gott - "Gretas chokladbollar", lussebullar, cupcakes och tårtor


Dumle pepparkaka

Måndag den 28 nov







Kanel och pepparkakskrydda är jag mer eller mindre beroende av, har det på frukost gröten, yogurten eller till mellanmålet keso, kvarg, nötter och på skivat äpple.
Kanel är även gott till vaniljglass.

Så gissa om jag blev nyfiken när jag såg att Dumle släppt en pepparkaks smak som jag självfallet köpte.
Kan säga att jag inte blev besviken :)


Lussebullsbak

Söndag den 27 nov




En söndag helt i min smak med träning på förmiddagen följt av årets först lussebak med två olika sorters lussebullar och saffransbiscotti.

Gjorde en halv satts med vanliga lussekatter och sedan testade jag Victorias lussebullar med mandelmassa som blev väldigt goda och saftiga. http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/?p=61083

Nybakade lussebullar med ett glas kall mjölk är så gott!!!
Imorgon hoppas jag att mina kollegor blir glada då jag tänkte bjuda dem på mina saffransbullar.

Receptet som jag använde för lussebullarna kommer här, biscottin lägger jag upp under veckan och de måste ni testa.

Saffransbullar
Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

1.Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl.
2. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

3. Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)
4. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar (jag använde en muffinsplåt) Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!
6. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.



Klassiska lussebullar
Ca 30-40 st

100 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1,5 dl vit sirap
1 g saffran (2 påsar à 1/2 g)
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl


1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt).Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kesella och socker eller sirap. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl.
2. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant.
3. Jäs degen övertäckt 30 - 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
4.Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
5.Lägg de utbakade bröden på plåtar med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter.Värm ugnen under tiden till 225°.
6. Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Fredag med MP och PH

Lördag den 26 nov





Avslutade min vecka på absolut bästa sätt genom att efter jobbet möta upp MP för lite shopping och sedan middag på East. Endamame bönor till förrätt och två olika soters suchi som vi delade på - tempura rolls med tigerräkor och en sotad lax och så skumpa på det - kan det bli bättre!




Efter middagen tog vi en taxi bort till Cirkus för att gå på Lena PHs show.
Det var bra men inte riktigt lika bra som när hon körde sin show med Orup för några år sedan.

Tog sedan en skön promenad hem längs med strandvägen innan vi landade hemma hos oss där grabbarna höll till för kvällen.







Bluberry lunch

Fredag den 24 nov


En skrivbordslunch ifrån Bluberry fick mätta min mage idag. Wrap och smoothie smakade mycket gott.
En liten bonus juice fick följa med till em mellanmål.


Matlagning på Aveqia

Torsdag den 24 nov



Igår kväll var jag på något riktigt roligt - matlagning på Aveqia

Vi delades in i fyra lag där varje lag fick tillreda sin egen rätt, min lott föll på varmrätten som var "vildand med rotselleripure.
Två kockar gick igenom vad vi skulle göra och sedan fickvi själva fördela ut arbetete i laget, kockarna hade sedan koll och gav oss små tips under kvällen.


Till förrätt blev det "matjesill med mandelcreme, äggsallad och dillchips"



Mellanrätten var "bräckt anklever med äpple och mandelknäck"





Till varmrätt var det dax för vår anka



sist men inte minst en efterrätt som var bland det godaste jag ätit "Saffransmunk med vaniljglass fylld med julkonfekt och mjuk pepparkaka"





Vi kommer att få alla recepten ifrån kvällen och jag kommer helt klart att försöka ge mig på vissa saker här hemma.

Ett riktigt trevligt företags event !!!
http://www.aveqia.se/


Frukost på Albert & Jacks

Torsdag den 24 nov


Började dagen med ett frukostmöte på Albert & Jacks.
Surdegsbröd,hallonjuice och kaffe nu är jag redo för en dag full med bara möten.


Mynta marinerad frukt och bär med vanilj yoghurt och glass

Tisdag den 22 nov







Gårdagens efterrätt blev "mynta marinerad frukt med vanilj yoghurt och glass vilket blev en lagom avslutning på hamburge middagen.

Mynta marinerad frukt med vanilj och glass

4 personer

1 mango
1/2 ananas
2 st passionsfrukter
1 dl färska blåbär
färsk mynta
grekisk yoghurt
vanilj glass
vaniljsocker


1. Skala och tärna frukten. Finhacka myntan och blanda med frukten.
2. Smaksätt yoghurten med vaniljsocker till lagom sötma.
3. Skopa vanilj glassen ibotten på  serveringsglas och klicka sedan i yoghurt och toppa med frukt/bär och en myntakvist

Date & Dinner

Måndag den 21 nov

Bästa starten på veckan att få bjuda Caroline och Marie på middag !




Fixade hamburgare med olika tillbehör och hemmagjorda pommes som jag serverade i strutar gjorda av tidningspapper för att göra det lite roligare.

Hamburgarna gjorde jag iordning redan igår kväll så att de bara var att steka dem i ugnen när tjejerna kom. Potatisen skar jag i klyftor med skalet på och bakade dem sedan i ugnen, enkelt !
Gjorde en hamburgedressing på turkiskyoghurt, majonäs, chilisås, salt och peppar.







Till efterrätt blev det turkiskyoghurt med mynta,mango, ananas, passionsfrukt och blåbär.

Tack tjejer för en bra start på en ny vecka.

 


Galet god middag

Söndag den 20 nov


Igår kväll sågs vårt lilla middags gäng och det var familjen Kjellme som bjöd på en galet god middag !

Fick Myggans recept på varmrätten som var "pulled pork" och den kommer att lägas här hemma redan nästa helg för det var verkligen galet gott. Har flera gånger tänkt att ge mig på polled pork men aldrig kommit till skott så det var roligt att få smaka och få lite tips.


Tack familjen Kjellme för en riktigt trevlig lördags kväll, nästa gång ses vi hemma hos oss.





Mandelbiscotti




Söndag den 20 nov


Till min födelsedag bakade jag biscottis och det blev två olika recept innan jag blev nöjd med resultatet.
Brukar alltid baka saffransbiscotti men kände att det var lite väl tidigt så jag ville få till biscottis med riktig mandelsmak.

Receptet nedan blev riktigt bra och är bus enkelt att göra.
Bli inte orolig av doften av bittermandelojan när du gräddar skorporna, det doftar inte särskilt gott men smaken på skorporna är något helt annat.


Mandelbiscotti

100g smör
1dl råsocker
½ dl socker
2 ägg
5½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
100g sötmandel (ca 1,5 dl)
bittermandelolja efter smak (jag hade rätt mycket)

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda matfett och sockersorterna. Rör ner äggen ett i taget. Använd elvispen.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt detta till äggblandningen och rör till en jämn smet.
4. Tilsätt mandlarna, jag hackade dem väldigt lätt.
5. Knåda degen smidig och ta upp den på lätt mjölad arbetsbänk.
6. Rulla ut degen till 3 tjocka längder och lägg på bakpappersklädda plåtar. Platta till längderna med handen.
Om någon mandel väljer att smita ur degen är det bara att trycka tillbaka den i degen. Längderna behöver inte bli snygga men se till att platta till dem så att de är jämna.
7. Grädda i 12-15 minuter. Sänk därefter värmen till 175°C och grädda i ytterligare ca 15 minuter. Längderna ska vara genombakade och torra i mitten när de tas ut.
8.Skär längderna i snedställda bitar ca 2 cm sedan vippar du upp dem på högkant så att ena snittytan hamnar uppåt. Stoppa in i ugnen igen och torka i 10 minuter i 100 grader.


Popcorn med smak

Lördag den 19 nov





Popcorn poppas rätt så ofta är hemma, jag är värdelös på det men Håkan får alltid till perfekt poppade popcorn.
Håkan hittade "popcorm seasoning" i den amerikanska hyllan på Ica Maxi och köpte white cheddar smaken.

Han fick göra sin egna lilla skål med smaksatta popcorn då jag helt klart föredrar mina med lite salt på.
När jag bodde i USA hade vi ofta sockradeeller smörade popcorn hemma vilket inte heller var någon hit.

Såg att även SF biograferna säljer samma popcorn krydda  i olika samaker så att man själv kan krydda sina popcorn.


Energi påfyllning

Lördag den 19 nov

Efter en promenad i solskenet blev det ett stopp på Bluberry för lite energi påfyllning med en lyxig smoothie.
Älskar deras olika juicer och smoothies tyvärr lite för dyra för att unna sig en varje dag.


Frukost med solsken

Lördag den 19 nov


En ledig dag och man vaknar till strålande solsken!

Frukost i mina nya favorit skålar som jag fick i födelsedagspresent känns både roligare och godare att få äta i dessa. Funderar på att köpa till några fler i en annan färg vita eller rosa.

Nu väntar en skön promenad och ev lite bakning om jag inte sparar det till imorgon.


Ny yoghurt

Torsdag den 17 nov

På matmässan i lördags fick jag provsmaka en för mig ny yoghurt ifrån Yosa som innehåller havremjölk.

Gillade den skarpt och köpte med mig smakerna vanilj och skogsbär.
Yoghurten är betydligt krämigare än vanlig yoghurt.

Helt klart värt att testa!


Första stoppet Waynes coffee

Onsdag den 16 nov


Börjar dagen med lite jobb och frukost på Waynes Coffee innan dagens första möte.

Perfekt att sitta på stans fik och jobba en stund när man är på språng och dricka en god varm kaffe.

Nu väntar en dag med massor av inspiration på fm.

 


Solo lunch

Tisdag den 15 nov


Idag blev det en solo lunch på Story hotel mellan två möten. Inte ofta jag äter helt själv på restaurang men idag var det rätt skönt att få sitta ner själv en stund med en räksallad med extra mycket avokado.

Snart ska jag vara betydligt mer social och möta upp Anna för en fika och bio.


Italiensk buffé

Tisdag den 15 nov



Som jag lovade kommer här recepten ifrån min italienska födelsedags buffé och ni känner mig så bufffén går att förbereda i god tid innan.

Buffén bestog av:prosciotto,bresola och två olika sorters italienska korvar, paj, pastasallad, två olika sorters mini pizzor, tomat/mozarella sallad, oliver, melon, ostar samt bröd och kex.

Pajerna, min pizzorna och ärtpeston till pastasalladen gjorde jag kvällen innan så samma dag som festen var det inte så mycket fix mer än att gå till bageriet :)

Italiensk paj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
50 g smör/margarin, rumstempererat
1 dl kesella

Fyllning:
1 dl soltorkade tomater, finhackade
1 dl svarta oliver, tunnskivade
1 dl fetaost, fintärnad
½ dl parmesanost, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk olivolja
1 krm havssalt
1 dl basilika, finskuren

Äggstanning:
3 st ägg
1 dl mjölk
2 dl Turkisk Yoghurt eller Grekisk Yoghurt
1 krm havssalt
1 krm svartpeppar, grovmalen

1. Blanda vetemjöl, smör och kesella i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen jämnt i botten och upp på kanterna av en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen minst 30 min. 
2. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Lägg fyllningen i ett jämnt lager i pajskalet.
3. Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll den över fyllningen.
4 . Grädda pajen i mitten av ugnen vid 225 grader i ca 30 minuter tills äggstanningen har stelnat i helt och pajen har fått en vacker gyllenbrun färg.

Jag värmde pajen något vid servering men fungerar precis lika bra att äta den kall





Jag gjorde två olika sorters nini pizzor - en med pesto och zuccini samt en variant med champinjoner, tomat och oregano

Mini pizzor
ca 40 st

1/2 paket jäst
2 dl vatten, 37 grader
2 tsk olivolja
1 tsk salt
5 dl vetemjöl special

1. Finfördela jästen i en bunke, häll i vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter

pizza med peso och zuccini

1 kruka basilika
25 g pinjekärnor
1 dl pamesanost
1 dl olivolja
flingsalt & svarpeppar

Tillbehör:
100 g buffelmozarella
1 st zuccini
1 dl parmesanost, riven
basilikablad

1. Mixa basilika, pistaschmandel, parmesanost och olja. Smaka av med salt och peppar. Vill du göra en smalare pesto kan du byta ut hälften av oljan mot vatten och mixa i det sist. Förvara peston i en burk med lock i kylen. (Hit kan du förbereda.)
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Tippa ut degen på ett mjölat bakbord, knåda lätt och kavla ut till en rektangulär pizza som täcker en plåt. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt och bred på peston.
4. Smula över mozzarellan och lägg squashskivorna lätt omlott ovanpå. Strö på parmesan och grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter.
5. Salta och peppra. Skär pizzan i små bitar och lägg upp på ett fat. Dekorera med basilikablad.






Pastasallad med egen ärtpesto
8 pers

400 g pasta
5 dl gröna ärtor
2 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
0,5 dl parmesanost
100 g sockerärtor
2 st mini buffelmozarella
100 g rucola
50 g pinjenötter

1. Koka pastan enligt förpackningen.
2. Mixa 3 dl av ärterna med vitlöken och droppa i olivoljan. Flytta över till en stor bunke och vänd i parmesanosten och pastan.
3. Dela sockerärterna på mitten och vänd ner dem och 2 dl gröna ärter. Skär mozzarellaosten i kuber och vänd i dem samt spenat och rucola direkt före servering.
4. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelhög värme och strö över salladen. Strö över lite flingsalt och svartpeppar






Ett ljust och ett mörk bröd köpte jag på Brunkebergsbageriet


Recepten hittade jag på Tasteline och Recept.nu


Säg omelett

Måndag den 14 nov

Efter en heldags konferens fanns det inte så mycket inspiration kvar i mitt huvud så kvällens middag blev en omelett.
Dock en väldigt god omelett med man tager vad man haver innehåll - en smet på ägg, turkisk yoghurt, salt, peppar och lite vatten och en fyllning med kantareller, lök, kalkon, färsk basilika och tomat.
Serverades med riven parmesan och en sallad.



Bra snabbmat!!

Min födelsedag

Söndag den 13 nov





Jag kommer nog aldrig att bli för gammal för att älska att fylla år !!!
Ställa till med fest för sina vänner och få frukost på sängen allt man kan fira ska man göra tycker jag.

Imorse uppvaktades jag tidigt med frukost och paket på sängen (stackars Håkan får gå upp i ottan för att lyckas överraska sin fru innan hon hinner vakna). Har sedan haft en riktig ego dag på stan med lyxig shopping ett extra plus att få vara ledig på sin födelsedag.

Till årets födelsedagsfest fixade jag en liten italiensbuffé med skinkor,korvar,pajer, minipizzor, pastasallad, tomat/mozarellasallad , ostar och ett gott bröd ifrån Brunkebergsbageriet.
Till dessert blev det "Emmas biscotti" och mörkchoklad.

Som ni säkert redan vet så älskar jag att få fixa i köket och få laga mat till mina vänner önskar att det fanns mer tid för matlagning.

Alla recepten från den italienskabufeen kommer under veckan på begäran.



Tack alla underbara vänner för all uppvaktning under helgen och idag !


Två mässor

Lördag den 12 nov


Zetas provsmaknings uplägg var lite fyndigt istället för bara en vit tallrik


Idag tog vi oss till Stockholmsmässan för att besöka "Mitt kök" och "Allt för hälsan" för min del medans Håkan även tog även sväng till "Scandinavian boat show" och "Winter snow".

Jag började med "Allt för hälsan" där var det en blandning av träning, kost ,kropp & själ samt skönhet.
Kul att inspireras av nya produkter och trender.

På "Mitt kök" mässan var det alldeles för mycket folk så jag kände mig mer matt än inspirerad.
Har nog aldrig varit på ett ställe med så sjukt mycket provsmakning testade några smoothies och nya musli sorter men bäst var flordia grapefrukten. Kändes som om majoriteten av utställarna var vin & sprit och ost & chark

Vi kom tyvärr inte i tid för att lyssna på vår chef från Allt om Stockholm tiden Helene Johansson som driver Brunkebergsbageriet och nyligen släppt sin andra bok "sötebröd" som jag skrivit om tidigare.

Hittade jämtländsk getost och köpte självfallet en stor bit :)



Räkfrossa

Onsdag den 9 nov


Lill lördag här hemma ikväll med galet mycket rökta räkor, chili/lime aioli, bröd och en stor sallad det var vi värda en helt vanlig onsdag kväll.

Mer vardagslyx i höst mörkret !

 


Djungelchips

Tisdag den 8 nov



Chips är ingen stor favorit hos mig men dessa banan djungelchips ifrån Reneé Voltaire var riktigt goda.

Bananchipsen är kryddade med sydafrikansk chili och är riktigt spicy.
En påse med 85 g kostar 19 kr så betydligt dyrare än vanliga chips men får jag bestämma mycket godare.

Håkans pasta

Måndag den 7 nov

Igår lagade Håkan sin pasta som smakade riktigt gott efter kvällens träning.


Ser inte så gott ut på bilden men jag lovar det var super

Håkans pasta

1 gul lök
5 st sardeller
1 ask körsbärstomater
2 burkar tonfisk i olja
3 st vitlöksklyftor
3 msk kapris

1. Hacka löken och fräs den försiktigt i olja tillsammans med vitlöken.
2. Finhacka tomaternam, sardellerna och kaprisen och tillsätt till lök blandningen och låt det puttra på svag värme.
3. Tillsätt sist tonfisken, såsen är klar när tonfisken är varm.
4. Smaka av och salta lite om det behövs. Ta upp vitlöksklyftorna.
5.. Koka spaghettin al dente i lättsaltat vatten, och låt den rinna av i ett durkslag. Rör ner pastan i kastrullen medtsås och blanda väl.

Rätten blir ännu vassare med persilja, basilika och chili men det fanns inte hemma idag.


Tack Ica

Måndag den 7 nov



Ett grattis på födelsedagen och ett tack för att jag handlar ofta hos Ica Lindhagen damp ner i brevlådan förra veckan tillsammans med en rabatt kupong på tårta och tårtspade. Snyggt Ica!!

Så vem vet kanske kommer min födelsedagstårta ifrån Ica iår om inte annat kommer varorna till mitt firande att inhandlas på Ica Lindhagen


Söndagsmys

Söndag den 6 nov

Söndagsmys på hög nivå idag med besök av lilla Melker som hängde med oss på em.




Hos faster får man kycklingköttbullar och pasta innan man ska ut och busa vilket gick hem även hos Melker. 



Balansgång på väg till Glasserian vid Hornsbergstrand


Glass är gott !

Efter en rolig em med Melker blev det en bra löprunda på Kungsholmensgator som avslutning på en bra helg.
Kom sedan hem till ett dukat bord och Håkans goda pasta nu soffan och en filt.


Gotländska valnötter

Söndag den 5 nov




När vi hälsade på Marias mamma Britt på Gotland en sommar bjöd hon oss på valnötter som hon odlade i sin trädgård. Kul att kunna bjuda på egna valnötter och goda var dom också.

Bästa Maria hade tagit med sig en påse ifrån Britt till mig som jag fick i fredags, vilken lyx dessa ska ätas bara som dom är som snacks.  
Köpe valnötterna får toppa filen och används till bakning.

Tack Maria och Britt för att ni tänkte på mig.




Fransk start på dagen

Söndag den 6 nov

Började min söndag med en promenad bort till Le petit france för att köpa deras små baguetter. Älskar att kliva in där tidiga morgnar och köpa bröd, fransk radio spelas och personalen är trevlig.
Jag går alltid där ifrån med ett leende.


Skön lång frukost med massa gott innan lill prinsen dyker upp för att hänga med faster.


Grötfrukost

Lördag den 5 nov

Lugn lördag morgon med grötfrukost och gårdagens tidning.
En skön uppladdning inför lite träning på fm det blir ett cykelpuls pass på Stadshagen som brukar vara riktigt bra.



Ser fram emot min helg

Fredag den 4 nov



Halvdag på jobbet idag så helgen startar tidigt vilket känns fantastiskt efter en vecka med högt tempo.
Lyxat med mango, kiwi och färska hallon till mellanmålet idag toppat med lite kvarg.

Har en riktigt härlig helg att se fram emot med middag hos vänner i Uppsala i kväll, träning och fixar dag imorgon och en söndag med barnvakt till lilla Melker.

Börjar med att strosa lite i butikerna kring Fridhemsplan och köpa en present till lilla Allan som jag spanat på , göra en laddning musli och sedan en löptur innan bilen styr mot Uppsala.

Benvärmare

Onsdag den 2 nov




Det var inte igår man ägde ett par benvärmare men nu gör jag det igen, tack vare omtänksamma Stina som kom med ett finr rosa paket som innehöll ett par benvärmare.
Älskar dem !!! Perfekt att ha till och från träningen över tightsen nu när det börjar bli kallt.

Tack bästa Stina :)




Havrekex

Onsdag den 2 nov





Testade att baka en ny variant av kex där jag bytte ut dinkeln mot fiberhavregryn.
Lite mer pyssel då degen ska stå i kylen över natten samt att degen är lite kladdigare och svår kavlad jämfört med dinkelkexen.

Matchen mellan dinkelkex vs havrekex vinner dinkelkexen !!



Havrekex
2 plåtar

3,5 dl fiberhavregryn
1,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 tsk salt
6 dl vatten
2 msk rapsolja

1. Blanda de torra ingredienserna med vatten och olja, täck över och ställ in i kylen över natten.
2. Kavla ut smeten tunt på bakplåtspapperklädda plåtar. Ställ ugnen på 200 grader och grädda i ca 15 min. Ta ut och skär kexen i bitar.
3. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare 30 min.

 


Äppelmust

Tisdag den 1 nov




Det här är den godaste must jag druckit - fam Harrlings Äppelmust som de tillverkat på Värmdö musteri.
Vi fick en flaska i present av Harrlings och den delades verkligen lika här hemma då vi båda gillade den skarpt.

Har man egna äpplen kan man ta med dem till Värmdö musteri och få tillbaka dem i en fin flaska med äppelmust

http://www.värmdömusteri.se/

RSS 2.0