"Mississipi mud pie"

Söndag och rätt så trött på allt slappande men mest på min förkylning som gör att jag inte kan göra av med överskotts energin.

Julafton var mysig med härligt väder och god mat tillsammans med familjen. Vi stannde i Vattholm till em på juldagen för att åka tillbaka till ett Stockholm som var rätt öde. Vi hyrde en film och åkte hem och myste i soffan, jag kände mig inte helt hundra och kunde äntligen känna att jag var ledig och värd en kväll i soffan.
Håkan och jag är verkligen lika när det gäller aktiviteter visst tycker vi att det kan det vara skönt att slappa men någon sorts aktivitet behöver man-

Igår hade vi en rolig dag på stan, det är inte ofta Håkan och jag går på stan ihop i flera timmar men igår slog vi till med shopping och en mysig lunch. Jag fyndade ett par Levis jeans som jag funderat på länge på rean och Håkan köte två par jeans.

Väl hemma igen beslöt vi oss att för att gå på bio istället för att hamna i soffan igen.
Idag söndag ska jag packa inför resan och ta en långpromenad och kanske känna på några små vikter på gymet.
Längtar så efter sol och värme för att ladda batterierna till ett 2010 som kommer att starta med fullfart på jobbet.

Ni som ska fira nyår hemma och vill ha recept på en super god kaka hittar ett super recept här:

Mississippi mud pie

200g rumsvarmt smör
5 dl strösocker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker

3 dl hackade valfria nötter
mini marshmallows

Kola sås:
50 g smör
1 1/2 dl farinsocker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
2. Rör smör och socker porröst. Vispa i äggen, ett i sänder.
3. Blanda den torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med nötterna.
4. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen och tryck försiktikgt ner marshmallows i kakan men den fortfarande är varm. Låt kakan svalna.
5. Gör ordning kolasåsen genom att värma smör, socker och vatten på låg värme. Vispa i grädden och låt såsen sjuda tills den tjocknar


Lovar er denna kakan är GRYM :)

Julafton i Vattholma

Ho ho, önskar er alla en riktigt god jul

Var riktigt tidig på jobbet igår för att jobba undan det sista och för att kunna gå lite tidigare då jag fortfarande inte hade köpt de sista klapparna. Fixade flera surdegar på fm som nu äntligen blev klara så det känns nu helt ok att ta semester och starta med nya krafter 5 jan.
På lunchen pulsade jag iväg till Hötorget för att pumpa då Therese var vikarie, tycker att styrekträning i gymet är bättre men när man vill köra igenom hela kroppen på 1 h samt när det är en bra instruktör kan det vara riktigt roligt. Therese är grymt duktig så det gav mig verkligen ny energi, tack :)

Kom ifrån jobbet vid 15:30 och mötte då upp Stina för att lämna lite tidningar till henne och hennes mor.
Trodde att jag skulle få ett rent helvete på stan men det gick helt ok att fixa det sista undantaget var dock Nespressso butiken där det var fullt med folk. Hittade en fin filt till Melker på Lexington som jag hoppas att han gillar valde mellan filt och ett par Uggs men bestämde mig för att Uggsen får han senare.

Håkan sprang också runt på stan och det var lite och fixa hemma så vi kom inte till Vattholma förns vid 21:00. Mamma har som vanligt julbonat fantastiskt, ja det är verkligen jul hemma hos oss i Vattholma. Vi bjöds på öl och skinkmacka och jag fixade philadelphia med lingonsylt till pepparkakorna. Det var mycket fräshare jämfört med grönmögelost men ett tips är att ta rårördalingon istället.


Försökte att sova ut imorse, vissa lyckades och andra inte :)
Det blev en grötfrukost med familjen och Unt vid ett juligt köksbord och massor av snö utanför köksfönstret.
Mamma och pappa gick iväg till kyrkan medans jag och Håkan tog en promenad till affären och passade på att gå förbi hos fam Martling. Maria, Staffan och lilla Sofie kom då precis ifrån kyrkan så vi fick önska god jul och prata lite.
Hemma igen blev det fika med lussebullar och mammas berömda beskvier, Johan, Emma och Melker skulle dyka upp men det tog lite längre tid för den nya familjen än planerat.
Pappa och Håkan åkte in till stan för att lämna de julklappar som Johan & Emma skulle ge till familjen Nilsson då Johan och Emmas första stopp blev hos dem. Mamma och jag tog en härlig långpromenad runt kyrkan då jag kände att jag höll på att börja klättra på väggarna av att bara vara :)

Nu ska vi snart börja fixa med middagen och hoppas på att Melker med föräldrar snart dyker upp :)

Lägger upp härliga vinterbilder ifrån Vattholma när jag får det att fungera, strular nämligen just nu

Utanför köksfönstret


Bullerbyn :)


På promenad hemma på min gata







Pappas bockar i köksfönstret





Måndag med stort M

Imorse var det riktigt kallt när jag gick till jobbet och rätt så lugnt på Stockholms gator värre var det när jag skulle hem. Det blir verkligen fullständig kaos i trafiken när snön och kylan kommer. Jag är imponerad av cykelbuden som susar förbi mellan bilarna trots kyla och trafik.

Det har märkts att folk börjat ta ledigt inför julhelgen min telefon har idag varit lugnare och likaså mailen vilket känns skönt när man snart ska få vara lång ledig. Fattar knappt att jag om en vecka ligger på en strand och ska få ha det bra med min man i en vecka :)
Har under dagen funderat fram och tillbaka på om jag skulle ta vaccinet mot svininfluensan innan vi åker men inte bestämt mig då jag är rädd för ev biverkningar får se om jag gör det imorgon.

Igår kväll tittade jag från och till på premiären av "Anna Ankas julkalender" och skrattade gott åt hur knäpp hon är. TV3 valde att köra två avsnitt i rad, mellan klockan 20.00 och 21.00. Det första avsnittet sågs av 866 000 tittare, medan det andra lockade 989 000, enligt preliminära siffor. Detta var det 3:e störsa programet under söndags kvällen sett till antal tittare !!!!

Efter en bra dag på jobbet fixade jag röda julnaglar hos Kim på Nhnails (www.nhnails.se), känns kanske inte riktigt som fröken Cedell men vad gör man inte för julen. Ikväll har vi haft provsmakning av samtliga bröd som jag bakat ihelgen och toppat dessa med pålägg som röktmakrill, kalkonkorv och sill. Min favorit blev mitt knäckebröd med skivad makrill, avokado och ägg, Håkan gillade kavringen och Anna Karins Julbröd och självklart senapssill :)

Fick ett tips av Anna-Karin som jag brukar byta recept med att istället för att ha grönmögelost på pepparkakorna blanda philadelphia ost med lingon. Mixa ihop ost och bär/sylt och bre på kakorna. Detta ska absolut testas hemma i Vattholma i jul.


Röda naglar :)

Julbröd

Imorse hade vi första tvätttiden så jag var tidigt uppe, njöt sedan av att läsa tidningen och en lång grötfrukost med en kavring macka ifrån gårdagens bak.
Promenerade sedan iväg till Stadshagen för ett spinningpass i ett helt undebart vinter väder nästan så att jag inte ville gå in.
Älskar vintern när jag får vara ute och sätta på mig skidjackan, mössan och mina boots bara alptopparna och skidorna som saknas.
Håkan sa att han skulle dyka upp på gymet men jag såg honom inte förns i trapphuset när jag kom hem, han hade somnat i soffan framför tvn och skidåkningen. Vi skulle vara hos Johan & Emma kl 14 på födelsedagsfika så han rusade iväg till gymet efter mig för en snabb träning.
Lillebror ringde dock strax efter och talade om att det var inställt då Emma inte kände sig helt ok och då inte läge att ha 30 pers på fika.
Vi bestämde oss för att åka förbi hos dem en sväng bara för att lämna brödet som jag bakat och plocka upp lite julklappar så att de slapp släpa allting på tåget då de åker tidigare till Uppsala. Söta som de är skickade de med oss en saffranslängd, biscottis och hemmagjord fudge mums.
 
Jag har nu i em bakat färdigt mitt sista bröd som duftat ljuvligt i mitt kök. Använde min baksten till detta brödet för att få samma effekt som i en stenugn och en härlig botten på brödet.
Det här brödet tog två dagar att baka men det blev ett fantastiskt resultat.
Recept och bild kommer här:

Anna Karins Julbröd
Dag 1
5 dl rågmjöl, grovt
3 dl grahamsmjöl
0,5 msk anis
0,5 msk fänkål
0,5 msk pomeranskal malet
6 dl julmust

Dag 2
50 g jäst
5 dl filmjölk
1,5 msk vatten
1 msk salt
0,5 msk ättiksprit 12%
1 dl sirap
2 dl rågmjöl grovt
12 dl vetemjölspecial

1.Blanda mjölsorterna med anis och fänkål. Värm julmusten till kokpunkten. Kontrollera att den verkligen kokar, kolsyran får den att bubbla även vid låg temperatur. Skålla mjölet genom att hälla julmust över mjölblandningen. Rör om och låt stå till nästa dag.

2. Smula jäst och rör ut den i lättfil. Tillsätt salt, ättika, vatten, sirap och den skållade mjölblandningen. Arbeta in mjöl men spara 5 dl av vetemjölet till senare. Arbeta degens tills den är smidig, gärna i en matberedare. Låt degen jäsa 1 timme.

3. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen till den är kladdfri. Den blir tung.
Baka ut tre limpor och lägg på tvären på en smord långpanna. Jäs 1,5 timmar under en bakduk. Nagga brödet, pensla med lite vatten och grädda i 175-200˚ i ca 1 timme. Låt limporna kallna på galler inlindat i bakduk.

Brödet går att frysa. Låt det gärna mogna en dag innan infrysning så blir det inte smuligt.









Hoppas nu att mitt julbak går hem hos familjen Clason/Cedell. Ser verkligen fram emot julen i Vattholma inte minst nu när vi har fått massor av snö.




Min kitchenaid har gått varm i helgen :)


Ernst goda julbröd

Idag började jag dagen med att köpa klart ALLA julklappar och det bästa av allt jag gjorde det på Fridhemspland dvs jag behövde inte åka ner på stan och trängas :)
Hann med ett kort styrkepass innan det var dax för en ansiktsbehandling på Studio Hud & Spa under 1,5 h timme blev jag ordentligt ompysslad. En C-vitamin behandling och färgning av fransar av bryn så nu är jag julfin. Att unna sig en behandling är lyx som man mår otroligt bra av :)


 
Studio Hud & Spa på Kungsholmen


Efter behandlingen satte jag igång med ett riktigt storbak eller vad säger ni om 5 st olika sorters bröd!!!!
Började med ett bröd som jag tänkte ta med till Johan & Emmas fika imorgon, köpte en fin hannduk som jag tänkte linda in brödet i. Brödet hittade jag i boken "Jul med Ernst", bild och recept kommer här:

Ernst goda julbröd
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 l naturell yoghurt
2 dl russin
2 dl hela hasselnötter
2 dl torkade strimlade aprikoser
smör till formarna
2 dl solros- eller pumpafrön

1. Rör ihop alla mjölsorterna, salt och bikarbonaten i en rostfri bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser.
2. Smörj två avlånga brödformar och ”bröa dem” med solrosfrön eller pumpakärnor.
3. Skrapa ner den kladdiga degen i formarna, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö över lite extra solros- och/eller pumpafrön.
4. Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

Ernst julbröd

Bakningen fortsatte sedan med olika sorters julbröd som jag ska ta med mig hemma till Vattholma i jul, mamma fixar verkligen allting så jag erbjöd mig att baka.

Jag hittade ett knäckebröd i från Leila bakar som jag fastnade för då jag ville ha ett tunnare bröd med lite frön på.
Bild och recept på mitt verk kommer här:

Till 24 knäckebröd:
5 dl mjölk
0,5 msk honung
0.5 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl

1. Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader.
2.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
3. Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter.
5. Kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.
6. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.

Tips: Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön och svartpeppar så blir det en ännu lyxigare karaktär på brödet.

Knäckebröd


I ett gamalt nummer av Allt Om Mat hittade jag ett annat juligt recept "Stor jullimpa" beskrivningen löd " det här brödet behöver både tid och mycket kärlek men mödan värt !"
Det blev dock till att gå upp kl 01:45 i natt för att plocka ur brödet i ugnen. Skrattade lite åt mig själv då jag precis som min mor fixar in på små timmarna.

Stor Jullimpa
1 stort bröd
2 flaskor porter á 33 cl
2 tsk salt
ca 1/2 dl olja
2 dl brödsirap
ca 22 dl rågsikt
vetemjöl till utbakning

1. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen med lite av portern. Tilsätt resterande porter, salt, olja och brödsirap.
2. Arbeta i rågsikten lite i taget tills det blir en fast men smidig deg (helst i maskin). Forma en stor limpa, strö över lite mjöl och nagga brödet ända till botten med tex provsticka. Jäs med bakduk på plåt i kyl (eller på svalt ställe utan drag) i ca 5 h.
3. Sätt in limpan i 225 grader, sänk genast till 176 grader, grädda i ca 1 h och 30 min

 Stor jullimpa

Bakade även kavring ifrån min tidigare chef Helene Johanssons bageri Brunkebergs som jag tyvärr inte blev riktigt nöjd med. Håkan tyckte dock att det var grymt gott :)

Imorgon ska jag baka ut bröd nummer 5 som ska bakas i två olika omgångar. Så det kommer mera.....

 

 


Mindshare 10 år, julfest och Myggans kalas

I år var alla som jobbat på Mindshare inbjudna till julfesten, jag som jobbat i snart 9 år fick träffa många gamla roliga och saknade kollegor.
Folk började trilla in vid 18 tiden vi bjöd på god mat från en catering firma som jag varmt kan rekommendera www.aromcatering.com de är samma tjejer som gjort en av mina favorit kokböcker "´Sallad med arom".
De gamla kollegorna var bjudna mellan kl 18-21 men många stannade kvar betydligt längre och festade med oss.
Det blev som vanligt en lyckad fest när Mindshares personal umgås:)

I fredags var det många väldigt trötta människor på jobbet. Jag hade tidigt möte hos Sveriges mediabyråer så jag var på jobbet tidigt. Passade på att spinna på Hötorget under lunchen för att få lite ny energi till kvällens fest hos Carl & Myggan. Det var vikarie på passet, Glenn  som körde hade ett bra upplägg med rockig musik och inga snabba låtar. Passade på att köpa min favorit wrap till lunch nere i tunnelbanan på Hötorget, kyckling, bulgur, sweetchili och grönsaker, mums. Tillbaka på jobbet hade fredagsgodiset kommit och det var XL skålar idag då många var bakis.
Kom ifrån jobbet vid 17 tiden och fick pulsa förbi Håkans jobb för att hämta hans dator samt vår ducoral inför resan som  måste stå kallt. Hade tänkt hinna hem och ta det lite lugnt innan Carl & Myggans fest men jag fick vänta i 45 min på bussen då det var kaos i trafiken pga snön.
Håkan hade lyckats dubbelboka sig så han var på sin julfest innan vi möttes upp hos Carl & Myggan i Vasastan.
Det var fullt med folk hos dem både nya och gamla ansikten. Bra avslutning på veckan att få mingla och dricka lite gott och känna att det är fredag.

 
Jag ser det snöar.....på väg tillbaka till kontoret efter lunchen.






Enligt tradition ska alla ha med sig en julklapp för 40 kr.

  


Mitt i veckan :) - smoothie

Det blev sovmorgon imorse vaknade 07:30 vilket inte händer så ofta, glad när jag lyckas sova lite längre.
Vi hade digitaldag idag på fm så vi satt hela gruppen hemma hos Caroline som hade fixat med god frukost åt oss smoothies, valnötsbröd med lyxiga pålägg samt lussebullar och saffransbiscottie. Caroline hade klätt sin gran som vi fick av Adform igår om vi önskade, super fina granar som de gav bort i julklapp. Jag tackade dock nej till gran då jag inte vet vad jag ska göra av den hemma men när jag såg Carolines blev jag lite sugen.
Vi fick även enligt tradition en hel låda med olika korvar av Spray i julklapp igår ca 4kg med bla prinskorv, julkorv, lammkorv, frukostkorv, kabanoss och leverpastej. Tar med mig hela lådan till Vattholma i jul.
Vi hade en bra fm otroligt glad över allas engagemang och vilja att utveckla vår digitala erbjudande det ger mig ny energi. Satt sedan hemma på em för att jobba undan, trist att inte ha någon att prata med men jäklar vad man får mycket gjort.

                                           
   Carolines julklappsgran ifrån Adform             Julklappskorv i från Spray


Min dag avslutades med ett bikramyoga pass, 90 min yoga i ett 40 grader varmt rum. Tänkte först strunta i det men tog mig dit i snö stormen. Jag är väldigt glad att jag inte bangade för oj vad bra jag mår nu :)
Har verkligen hittat ett sätt att varva ner och koppla bort allting annat och att jag dessutom är stel som en pinne är ytterligare en anledning till att yoga.
Stället heter Ducalme (www.ducalme.se) och ligger på Birkagatan, gillar att komma bort ifrån Sats och känna den lugna miljön på Ducalme och bara fokusera på yogan.
Många kör i korta tights och topp alt bikni då svetten rinner riktigt bra i värmen men jag känner mig inte bekväm i det så jag har löpartights och linne i funktions material. Det är viktigt att dricka mycket vatten både innan, under och efter passet så jag blandade i en resorb i vattenflaskan som jag hade under passet.
När klassen är slut ligger man på sin matta och vilar och får en iskall lite handduk att svalka sig med, väldigt väldigt skönt. Utanför salen serveras sedan färsk frukt, vatten och te som man kan ta med sig in i ett svalt rum för att varva ner lite.
Promenaden hem i vinter mörkret var rask men jäklar vad jag kände mig smidig och pigg och laddad inför morgonens julfest.
Kom på att jag ska önska mig en Nike yogamatta i julklapp :)

 
Utanför DuCalme         Flaskan laddad för 90 svettiga minuter

 
Färsk frukt efter passet







Det var så gott med smoothies imorse hemma hos Caroline måste börja göra det hemma igen. Tdigare gjorde jag smoothies rätt ofta perfekt som mellanmål. Jag brukar blanda i lite fiberhavegryn för att göra den lite matigare.

Banansmoothie med honung
Till 1 glas behöver du:
2,5 dl yoghurt
1/2 dl fiberhavregryn
1⁄2 banan
1 tsk honung
Havremjölk att späda med till önskad konsistens
Skala bananen och dela i bitar. Mät upp övriga ingredienser och mixa allt noga till en slät smoothie. Späd eventuellt med lite havremjölk vid behov. Servera.


Pepparkaksgrissini

Var uppe med tuppen imorse och hade tänkt cykla men när jag kom utanför porten snöade det och gatorna var inte särskilt cykel vänliga. Som tur var kom 56:ans buss farande så jag spang som en tok med min packning och tro det eller ej den stannade :) Morgon spurtren längs Kungsholmsstrand var tuff men det var det värt.
Så här mörkt var det utanför porten imorse och inte var det ljusare på Kungsgatan när jag tränat färdigt. Visst blir man snart knäpp av detta mörker men julpyntet gör mig lite gladare.





Hade mitt första möte för dagen kl 9 sen har mötena avlöst varandra kl 16:30 var det sjätte mötet för dagen klart så ja jag var rätt seg när dagen var slut.
Efter jobbet var jag hemma hos Stina tillsammans med Kakan och Muchi för att titta på cashmire sjalar och kofftor som Kakan fixat. Super fina saker så det var svårt att bestämma sig.
Stina bjöd på gott fika och vi hade en mysig måndag kväll en bra start på veckan att tjattra med sina vänner.
Tack Kakan för att du släpade med dig allting.
På vägen hem försvann min tur som jag hade imorse med 56:ans buss, Kakan erbjöd sig att köra hem mig men när vi åkt några meter ser jag att 56:an går runt hörnet så jag hoppar ur bilen då 56:an stannar utanför vår port.
Men när jag ska kliva på bussen är min SL remsa slut och Kakan har hunnit köra, suck. Så det blev en tur till sju elva för att inhandla ny remsa lite tröst proviant och sedan att traska till stureplan.

 Massor av smarriga go saker

 Fina cashmire saker


Dagens recept gjorde jag förra året då vi hade folk på glögg, super enkelt men ser pyssligt ut och passar perfekt till glöggen och tar max 20 min att göra:)


Pepparkaksgrissini
1 paket färdig pepparkaksdeg (500 g)
125 g kristyr
150 g smulad ädelost
1 dl creme fraiche


1. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut den färdiga pepparkaksdegen lite tjockare än vanligt, på mjölat underlag.
2. Skär ut 20 cm långa och 1 1/2 cm breda stänger. Lägg försiktigt stängerna på bakplåtspapper på en plåt. Ställ in i ugnen, ca 5 minuter. Låt svalna på plåten.
3. Dekorera med kristyr.
4. Blanda smulad ädelost med crème friache och severa som dipp till


Lägger upp en bild på dessa inom kort

Pappas pepparkaksdeg

Vaknade tidigt och mös framför Luciatåget på tv det gick dock inte upp emot Luciatåget på Gretas dagis i fredags :) Jag fick nämligen följa med Marie och hennes föräldrar i fredags för att titta på när Greta och hennes dagis kompisar lussade. Massor av små söta Lucior, tomtar och pepparkaksgubbar som sjöng julsånger för oss och vi bjöds sedan på hembakade lussekatter och pepparkakor.
Fixade dock ingen Lucia frukost till oss här hemma imorse det fick bli frallor som jag köpte på min morgon promenad.
Efter att ha tvättat och fixat lite hemma åkte Håkan och jag till Vattholma för att hjälpa pappa med bakningen av pepparkaksbockarna. Så länge jag kan minnas har pappa bakat dessa bockar som sedan hängs upp i fönstret tillsammans med pepparkaks hjärtan med våra namn på. När vi var riktigt små gjorde han även pepparkakshus med en tillhörande ladugård och massa pyssel runt om. Att det skulle köpas någon form av färdig pepparkaksdeg i vår familj har aldrig varit på tal och kommer heller aldrig att ske.
Jag har alltid uppskattat pappas pepparkas bak så jag beslöt mig för att i år hjälpa till. Pappa hade gjort degen innan då den ska vila i minst ett dygn så idag var det till att kavla och skära ut bockarna. Mamma bjöd som vanligt på super god middag i form av köttfärslimpa med kokt potatis och bönor en riktig husmanskost middag som gick hem hos oss alla.
Lägger upp några bilder och pappas recept i från söndagens bakning.
Väldigt nöjd med min 3:e advent tilsammans med man och föräldrar.

Pappa och jag bakar


Pappas pepparkaksdeg (ca 14 st bockar)
3 dl srösocker
2 dl ljus sirap
3 dl grädde eller mjölk
75 g smör
1 msk kanel
1 msk ingefära
3 tsk bikarbonat
1 kg vetemjöl

1. Rör socker och sirap samt kryddorna i en kastrull med låg värme på spisen.
2. Låt svalnaoch tillsätt sedan grädden samt bikarbonaten som löses i lite vatten samt större delen av mjölet.
3. Arbeta väl in smöret och knåda in resten av mjölet på bakbordet.
4. Kör degen i matberedare i ca 30 min.
5. Låt degen vila i 1 dygn
6. Grädda i 200 grader


 Så här fint blev det hemma i vårt köks fönster, tack pappa för en mysig em

Så här fint blev det hemma  Den här fina ljusstaken fick jag av MP förra helgen :)



Saffransskorpor

Inget nytt att jag älskar mornar men helgens mornar är ngt extra då jag hinner läsa tidningen i lugn och ro och numera även lyxa med en nespresso. Efter en lång frukost gick jag till gymet för att köra ett intervall cykel pass med Caroline B som körde skiten ur en som vanligt. Intervaller är perfekt om man vill förbättra konditionen samt att tiden bara flyger förbi bra att ha ett intervall pass i veckan.
Väl hemma igen hade Håkan vaknat lite seg efter gårdagens utgång. Kände för att baka ngt gott och enkelt så de fick bli Leilas Saffrans skorpor som är så grymt goda.

Receptet kommer här:

Saffransskorpor
35 st skorpor
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner i bunken
4. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
5. Grädda dem  mitten av ugnen ca 25 min
6. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader
7. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen ca 15 min

Om du kan hålla dig är detta en perfekt present till glöggpartyt.....jag kunde inte hålla tassarna borta













Ny bakade skorpor och en stor latte :)


RSS 2.0