Test bagaren kolasnittar

Söndag den 24 Jan

Imorse sken solen och folk promenerade och åkte skidor nere på isen vid Karlberg, Kungsholmen är en pärla härliga promenad och löpar möjligheter och nära till stan.

     

Filmen igår var ok, jag saknade en hel del händelser ifrån boken. Innan bion var vi på besök hos lilla Melker förmodligen den sötaste människan på jorden just nu :)

Har idag bakat bagutter och kolakakor, kolasnittar mest för att det var kul och baguetterna för att jag ville testa min baguettplåt. Tyvärr fick de bara plats 3 baguetter på plåten så jag funderar på att skaffa ytterligare en.
Jag ändrade lite i baguette receptet bytte ut vetemjölspecial till ett med fullkorn vi får se hur det blir då de fortfarande står och jäser. Tar ca 7,5 h att baka baguetterna så det gäller att börja i tid :) De ska jästa första gången i 4 h och då passade jag på att smita ut en sväng alt kan man ha degen i kylen över natten på jäsning.

Receptet kommer här:

Kolasnittar ca 25 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
4. Dela degen och rulla ut till två längder.
5. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt snittarna svalna på plåten.




Baguette receptet
4 st
Deg 1 (Surdeg):
5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Deg 2:
15 g färsk jäst 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 sats surdeg (se recept ovan)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt och sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor och/eller blå vallmofrö att strö över baguetterna.

1. Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
2. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
3. Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
4. Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
5. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
6. Sätt ugnen på 240 grader.
7. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
8. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
10. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
11. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
12. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
13. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
14. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.


Receptet kommer ifrån Leilas bok " a piece of Cake" och hon tipsar om följande

Leilas tips!
Om man sprutar vatten över baguetterna med en blomspruta när man tagit ut dem ur ugnen så får de extra fin krackelering av ångan. Baguetter ska ätas färska, då är de helt klart godast. Ställ gärna in dem i ugnen på 200 grader i någon minut, just innan de serveras, så smakar de som nybakta.



Så här såg mina baguetter ut innan de åkte in i ugnen för att gräddas, jag valde att ha  blått valmofrö och flingsalt på dem.

Imorgon tror jag att det kan vara en riktigt smarrig förrätt som lagas i "Halv åtta hos mig" på Tv4.
Nu ska jag ringa min bror och erbjuda honom ny bakade baguetter till kvällen det kan han vara värd


Kommentarer
Postat av: rackarungar

Vilka härliga baguetter,, var hittar man sådna plåtar!?

Vad kul att så många kan den 6 de nu behöver man ngt att se framemot i vinter mörkret.



Jag har själv gick på intervall o dog nästan men sjukt skönt att kommit i gång med träningen !!!

KRAMIS MALIN

2010-01-24 @ 22:19:13
URL: http://rackarungar.blogg.se/
Postat av: Terese Alvén

Mums!

2010-01-26 @ 16:02:40
URL: http://www.sparkibaken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0