Hemlagad Bibimbab

Fredag den 5 mars

Efter jobbet blev det ett besök till Koreana på Luntmakargatan för att inhandla lite ingredienser till kvällens Bibimbab. Fixade allting ganska så enkelt använde två olika recept men framförallt de receptet som jag la upp på bloggen tidigare.
Resultatet blev riktigy bra dock inte lika bra som när du får de erverat av proffsen på restaurang men det var kul att testa att laga hemma. Nu har jag många av ingredienserna hemma och kommer säkert att göra det igen.

Receptet kommer här igen:




Kyckling bimbap
6 pers

Kyckling:
900 g kycklinglårfilé
1 msk flytande honung
0.5 dl japansk soja
3 st klyftor vitlök
Ris:
5 dl japanskt sushiris
1 dl japansk risvinäger
0.5 dl socker
1 tsk salt
Koreansk gurka:
2 st gurkor
1.5 tsk salt
2 msk japansk risvinäger
1 msk socker
1 st mild röd chili
Marinerade groddar:
500 g böngroddar
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soja                                                       
Tillbehör:
6 st ägg
6 st morötter
1 ask solroskott
4 msk rostade sesamfrön
Stark chilipasta (Chilisås med vitlök)

1. Spola riset i en bunke med vatten i 20 minuter och låt det svälla i kyl i minst 2 timmar.
2. Koka upp socker, risvinäger och vatten.
3. Skiva gurkan tunt med osthyvel eller mandolin, salta och låt den vattnas ur i cirka 15 minuter.
4. Riv morötterna grovt och salta lätt.
5. Krama överflödigt vatten ur gurkan, och smaksätt den med risvinäger, socker och finhackad chili.
6. Blanchera (koka i cirka 15 sekunder) böngroddarna i ett saltat vatten, häll av och smaksätt med soja, sesamolja och lite salt.
7. Koka riset i riskokare med 3 dl vatten, låt det sedan stå på värmehållning i 20 minuter utan att lyfta på locket och dra åt sig ångan.
8. Blanda och smaksätt riset med socker och vinägerblandningen, i en glas- eller träskål och håll det varmt.
9. Marinera kycklingen i honung, soja, och riven vitlök.
10. Grilla eller stek kycklingen, låt den vila i 5 minuter innan du skivar upp den.
11. Stek ägget med öppen gula, strö över sesamfrön.
12. Lägg riset i botten av stor djup skål, fördela alla grönsaker i små högar på riset och lägg ägget på toppen.

Tips: Man kan gärna förbereda och göra koreansk gurka och groddar dagen innan om man vill. Rostar sesamfrön gör man enklast i en torr kastrull.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0