Surdeg

Måndag den 1 mars

Började göra en surdeg igår som idag skulle ha lite mer kärlek, tanken är att baka brödet på torsdag kväll.
Ska gå förbi ett bageri ii veckan och be att få köpa lite suedeg av dem, den kan man sedan ha i en glasburk i kylen och sedan ta fram den när du vill baka. Man tar då fram den några timmar innan bakning och späder den med vatten och mjöl så att den blir tjock som en våffelsmet. Den vaknar snart till liv och kan bakas med.
Surdegen hos bagerierna kan vara 2 år gamla.

Surdegen är bra för brödets struktur, smak och hållbarhet. En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Låter man detta stå ute i rumstemperatur ett tag så bildas mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. En surdeg kan bli mycket gammal och i till exempel Finland händer det att de går i arv till nästa generation! Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma.

Surdeg dag 1
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten
Surdeg dag 2
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Surdeg dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

1. Gör surdegen först: Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
2. Efter att degen vilat i ett dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
3. Tillsätt på den tredje dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0