Vanilj glass medlakritsmaränger och citron




Här kommer receptet på efterrätten somjag bjöd på i lördags

Den här efterrätten gillade jag efter som den gick att förbereda jag gjorde både marängerna och lemoncurden någradagar innan. (Orkar du inte göralemoncurd går det lika bramed köpt) Perfekt att ha allt klart så att man kan umgås med sina gäster istället.

Vanlijglass med lakritsmaränger och citron
4 pers

1/2 l vaniljglass
1 1/2 dl lemoncurd
1 msk pressadcitron
lakritsmaränger

1.Smält lemoncurd och citronsaft i en kastrull eller i mikron. Fördela glassen i glas. Lägg två maränger i varje glas och ringla över den ljumna lemoncurden.

Maränger:
5 äggvitor
2 dl socker
2 dl socker
Ohoj lakritssås

1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt 2 dl socker, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet.
3. Tillsät det sistasockret försiktigt
4. Klicka ut marängsmeten till maränger på en plåt med bakplåtspapper, ringla lite lakritssås på marängerna och rör runt med en sked.
5. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare cirka två timmar. Stäng av ugnsvärmen och låt marängerna stå kvar i ugnen tills de är torra och lätta.

Lemoncurd: ca 3 dl

2 normalstora citroner, ca 1 msk rivet skal
ca 1 dl nypressad citron
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör


1.Tvätta citronerna och riv bara det yttersta gula skalet. Pressa ur saften och mät upp en deciliter.
2.Blanda citronsaft och rivet skal med ägg och florsocker i en tjockbottnad kastrull. Sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Den ska vara så tjock att det går att göra "en gata" i en klick upphälld på en tallrik (som marmeladprovet).
3. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret skuret i tärningar så det smälter och blandar sig med citronkrämen. Häll upp på glasburk.
4. Förvara den i kylskåpet. Krämen håller sig två- tre veckor. Lemon curd är gott att ha på rostat bröd eller att använda som fyllning i tårtor, till exempel rulltårta.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0