Chili con carne

Söndag den 14 dec

Tack underbara vänner och familj för alla uppvaktning igår jag hade en mycket bra dag !!!

Älskar att fylla år och få ställa till med fest för mina vänner så igår var det öppethus kalas. Tänk om man fick laga mat och fixa varje dag vilken dröm!
Inte helt lätt att bjuda mycket folk på mat i en lägenhet men då jag inte hade sittande middag gick det bra. Huvudsaken att alla fick umgås och ha en trevlig lördagskväll. Hoppas att mina gäster var nöjda.


Lite födelsedags bubbel som välkomst drink


Bjöd dem på en chili som fått puttra många timmar för att bli riktigt mör och god. Ännu en rätt som går att förbereda innan så att man slipper stressa med maten samma dag.
Bäst blir den om du gör den i en järngryta och är noga med att fräsa grönsakerna ordentligt.



Chili con carne
8 port
Det hela köttet får koka tills det näst intill ramlar sönder. Grytan blir oslagbart mustig och bara godare om den får stå ett dygn eller två

2 kg högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2-3 färska jalapeno
2 tsk salt
3 msk olivolja
2 msk ancho-chilipulver
2 msk chilipulver
1 msk spiskummin
3 msk mörk fond tex ox
3 burkar hela körsbärstomater (Mutti, á 400 g)
3 msk färskpressad limejuice
6 dl vatten
2 torkade chilifrukter
2 pkt bacon (á 140 g)
2 msk maizena + vatten att röra ut i
3 burkar/tetror stora vita bönor (á 400 g)
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1-2 krm nymalen svartpeppar
1 kruka färska örter  tex oregano, timjan eller persilja


1. Putsa köttet och skär det i 3 cm tjocka tärningar.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka jalapenon.
3. Salta och bryn köttet i omgångar i olja i en stekpanna så att de får fin färg runt om. Lägg det i en stor kastrull eller gryta allt eftersom.
4. Fräs löken i olja i ett par minuter. Tillsätt vitlök och jalapeno och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt alla torkade kryddor och låt aromerna blomma ut.
5. Lägg över lök och kryddblandningen i köttgrytan, blanda runt. Stek ur pannan med lite vatten för att få med alla smaker. Tillsätt fond, tomater, limejuice, vatten och de torkade chilifrukterna. Låt sjuda under lock ca 2-2 1/2 timme, tills köttet är riktigt mört.
6. Strimla baconet, stek det knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Tillsätt mot slutet av koktiden.
7. Rör ut maizenan i lite vatten, tillsätti grytan och låt den tjockna, 1-2 min.
8. Häll av bönorna, spola dem snabbt i kallt vatten och tillsätt i grytan så att de blir varma. Smaka av med socker, salt och peppar. Toppa grytan med färska örter och severa med ev tillbehör i små skålar.


Gott till grytan
Riven cheddarost
Gräddfil
Hackade tomater
Tärnad saltgurka¨
Majschips eller annat gott bröd

Hett tips!!!
Rör i grytan då och då och låt den sedan fortsätta att puttra på spisen 2-5 timmar, gå på känslan!
När köttet är riktigt mört är grytan klar. Bonusbra: Grytan är ännu godare dagen efter.


Tillbehör till chilin samt nybakade baguetter med ost

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0