Hamburgare
Igår blev det en riktigt god middag med hemmagjorda hamburgare med tillbehör som tomat, sallad, rödlök, ost och avokado. Brödet är Max hamburgebröd som enligt mig är det bästa, rostar det lätt i grillpannan.
Biffarna gjorde jag klara tidigare på dagen och använde min hamburge stämpel, ställde sedan in dem i kylen för att sedan bara kunna stoppa in dem iugnen när det var dax för middag.
Gjorde mina biffar på - nötfärs, 1 gul lök, 1 ägg, 2 pressade vitlöksklyftor, grillkrydda, salt och peppar.
Efter en sen löprunda i riktigt mörker var det guld värt att snabbt kunna fixa en riktigt god middag :)
Date
I fedags avslutade vi veckan på bästa sätt med en date
En kort runda på stan sedan middag på Tures som brukar vara ett riktigt säkert kort men i fedags fick min räksallad riktigt med bakläxa, salladsbladen var inte alls fräscha. Goda räkor och vin gjorde dock jobbet.
Jag överraskade sedan H med biljetter till Tintin premiären på Sergel.
Kul att se en film i 3D men inte riktigt en film i min smak men jag var ändå väldigt nöjd med vår fredag.
Dinkelbröd med pumpa och solroskärnor
Söndagen bjöd inte på lika roligt väder som igår så jag är glad över att jag sprade det jag behöver fixa tills idag
.
Bestämde mig för att jobba några timmar först för att sedan få pyssla med brödbak och ett nytt recept på kex.
Plockade fram min bästa kompis i köket kitchenAiden och bakade två limpor "dinkelbröd med pumpa & solroskärnor" ett gott och saftigt bröd som går utmärkt att frysa in.
Ljummet nybakat bröd med lite smör och ost är så förbaskat gott !!!
Dinkelbröd med pumpa&solroskärnor
2 st limpor
5 dl dinkelflingor
5 dl kokande vatten
1 dl vatten
50 g jäst
1 dl mörk sirap
1 msk matolja
1 dl pumpakärnor
1/2 dl solroskärnor
½ tsk salt
6-8 dl manitoba crem
1.Koka upp vattnet och häll det över dinkelflingorna. Låt stå tills det svalnat till fingervarmt.
2. Rör ut jäst med 1 dl vatten och rör ner i dinkelflingorna. Tillsätt sirap, olja, pumpa och solroskärnor, salt och 6 dl av mjölet.
3.Arbeta kraftigt i maskin ca 10-15 min. Degen ska vara väldigt lös. Pudra över lite mjöl och låt jäsa i bunken 1 timme. Efter 1 timme kör du igång maskinen igen och tillsätter resten av mjölet och låter den arbeta ca 3 min. Ta upp på mjölat bakbord och forma till två avlånga limpor.
4.Lägg i brödformar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min. Snitta ytan på bröden och grädda i ca 45 min i 175 grader. Låt svalna på galler.
Ett got vin
Fredag den 28 okt
Förra fredagen drack vi ett väldigt gott vin "Amarone Della Valpolicella" som jag varmt rekommenderar.
Mitt var 13 år gamalt och smakade ljuvligt, ett glas rött när det är som absolut bäst - fredag och middag med vänner.
Tycker inte att man ska spara på sina fina dyra viner till speciella tillfällen utan dricka dem en vanlig fredag - mer vardagslyx mår man så bra av.
Spring iväg till systemet !!
Kick och Bagel Street Cafe
Vilken endorfin kick !!!! Tessans galet roliga spinning pass på Hötorget med Stina på cykeln brevid. Tjohho vad man kan ladda batterierna med träning.
Efter passet blev det en favorit bagel på Bagel Street café - dijonsenap och kalkon. För att sedan avsluta dagen med "spamelot" på Oscars teatern.
Blomkålssoppa
Torsdag den 27 okt
Blåblomkål finns det? Hittade det på Konsum på Odenplan och tycke att det såg lite roligt ut kan säker användas som dekoration men jag skulle tex inte vilja göra en soppa på den.
Delar med mig av en riktigt god blomkålssoppa (gjord på vanlig vit blomkål) som passar på till vardags och som förrätt spettsad med lite tryffeloja.
Blomkålssoppa
4 port
1 huvud blomkål
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja eller smör
1 liter mjölk alt vatten , 1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk hackad färsk persilja
1 msk citronsaft
1.Skala och hacka lök samt vitlök.
2.Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör.
3.Skölj, rensa och skär blomkål i buketter och lägg i grytan.
4.Fräs lök och blomkål någon minut under omrörning.
5.Tillsätt mjölk, buljung, vatten och buljongtärning eller bara vatten och koka i 12 minuter tills blomkålen är mjuk. 6.Tillsätt ev. grädde och koka upp.
7.Mixa soppan med stavmixer. Mixa den helt slät eller lämna lite grövre bitar blomkål
8.Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citron
9.Hacka bladpersilja och strö över soppan vid servering.
Vill du lyxa till soppan lite ha då i några droppar tryffelolja och rosta pumpafrön som du strör över soppan vid servering
Saturnus kanelbullar
Torsdag den 27 okt
En hel kasse med världens godaste kanelbullar ifrån Saturnus gör eftermiddagen betydligt roligare och godare:)
Kycklingköttbullar
Lagade en stor laddning med kycklingköttbullar här om dagen pefekt att ha i kylskåpet till veckans middagar alt att frysa in. Servera dem med glasnudlar som går snabbt att laga då vattnet bara ska koka upp och sedan ska nudlarna ligga ngt minut i det varma vattnet. Gör en sås på yoghurt och riven ingefära så har du en middag fixad på max 10 min.
Gjorde köttbullarna på det som fanns hemma i kylen
Kycklingköttbullar
Kycklingfärs ca 600 g
1 finhackad röd chili
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor (rivna)
1 msk limesaft
10 cm st finhackad purjolök
1 ägg
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
3 msk sesamfrön
½ tsk salt
1. Lägg färsen i en bunke och blanda ner alla ingredienser.Forma färsen till köttbullar.
2. Lägg kötbullarna i en ugnsfast form och grädda dem i ugnen i ca 15-20 min på 225 grader.
Små blåbärscheescake
Tisdag den 25 okt
När jag var på middag hemma hos Caroline senast bjöd hon på en fantastisk god efterrätt som jag självfallet bad om att få receptet på små blåbärscheescake som serveras i små portionsformar.
Då man behöver en gasolbrännare för att kunna karamelisera passade jag på att införsffa en och fick tips på att titta hos Clas Olsson och tro det eller ej men för 199 kr fick jag en gasolbrännare.
Jag testade att göra denna söta avslutning i fredags och det blev bra men inte lika bra som orginalet
Carolines små blåbärscheesecake
4 port
1 citron
150 g blåbär färska el frysta o tinade
1 krm mald kanel (jag tar mer för det finns inget godare än kanel!)
1 tsk + 1 msk florsocker
1 tsk maizena majsstärkelse 1 tsk vatten
200 g philadelphiaost
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
4 digestivekex (här tar jag nog ngra fler, se nedan)
4 tsk råsocker
1. Skrubba citron, riv o spara skalet, pressa 2 msk saft. Koka upp citronsaft, blåbär, kanel o 1 tsk florsocker i kastrull. Ta kastrullen från värmen o låt bären safta tills sig under lock 5 min.
2. Rör ut majsstärkelsen i vattnet, tillsätt till kastrullen o låt koka upp igen. Fördela blåbären i portionsskålar o låt svalna (här har jag lagt lite krossad digestive i botten först, sedan röran. Ej i receptet men blir godast enl Caroline..)
3. Rör ost, yoghurt, vaniljsocker, 1 1/2 msk florsocker o rivet citronskal i en skål. (Caroline pressade citron i detta också, ej i receptet)
Fram till detta, gjorde jag dagen innan o satte in i kylskåpet. Det står däremot inte i receptet så alla steg ska göras direkt.
4. Grovsmula kexen över blåbären. Fördela ostsmeten ovanpå. Låt stå i kylen ca 1h.
5. Strö råsockret över desserten. Bränn med en gasolbrännare tills sockret smält o karamelliserats. Servera genast!
Musli morgon
En god tidig frukost hemma med en yoghurt och keso blandning toppad med min hemmagjorda musli och några skivor blodgrape.
Gjorde en stor laddning med musli i söndags och testade att ha i pepparkakskrydda i muslin och det smakade riktigt bra.
Har ni sett att Dumle lanserat en ny smak en variant med pepparkaka, jag tror att den kan vara riktigt smarrig.
Emmas musli
3 dl fiberhavregryn
3 dl rågflingor
3 dl quinoapuffar
3 dl solrosfrön
2 dl hela linfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl kokosflingor
1 påse hackad mandel
1 dl vatten
1 äggvita
1/2 dl rapsolja
1/2 dl honung
kanel och pepparkakskydda efter smak
1. Blanda allt och grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills muslin är torr och fått en fin gyllenbrun färg ca 20 min. Rör var femte minut, för en jämn bränna
2. Stäng av ugnen och låt muslin stå i eftervärmen så blir den extra frasig
Jordärtskockspuré
Måndag den 24 oktober
När jag funderade på vad jag skulle bjuda på till middag i fredags då vi hade gäster frågade jag Hanna-Sofia som jobbar på Recept.nu om hon hade några bra tips och självfallet hade hon det :)
Fick bla tips på en "Jorärtskockspuré med Karl Johan svamp" som jag serverade i mina små hjärtformade Le creuset formar så alla fick varsin liten form med varm puré.
"Jorärtskockspuré med Karl Johan svamp"
4 pers
400 g potatis, mjölig
400 g jordärtskockor
100 g Karl-Johan, i skivor
1+2 msk smör
1 dl mjölk (3 %)
0.5 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1 tsk tryffelolja (välj gärna en tryffelolja av god kvalité även om det är lite dyrare)
1. Skala potatis och jordärtskockor.
2. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, var för sig. Häll av vattnet.
3. Låt potatisen ånga av och pressa den och mixa jordärtskockorna. Blanda potatis och skockor.
4. Skiva svampen och stek den gyllenbrun i 1 matsked smör.
5. Värm mjölken med 2 matskedar smör.
6. Tillsätt mjölk i purén och vispa till ett fluffigt mos.
7. Blanda i svampen och smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Var försiktig med oljan så att du inte får för mycket så smaka av noga.
Receptet finns även på recept.nu - http://www.recept.nu/1.315061/bonniers_kokbok/tillbehor/gronsaker_potatis_andra_rotfrukter/jordartskockspure_med_karl_johan
Tack Hanna-Sofia för tipset!
Yoghurt
Idag blev det frukost i farten, grekisk yoghurt med lite honung och nötter.
Brukar alltid köpa en stor "hink" med turkisk yoghurt men köpte även små portions yoghurtar sist till mellanmål och imorse fick den sista bli till frukosten.
Testa att bland i lite yoghurt i omelett smeten så blir den lite extra fluffig.
Chokladbollar
Efter gårdagens cupcake fika hemma hos Marie & Janne blev jag riktigt inspirerad till att försöka ge mig på cupcakes lite bläddrande i Leilas "a pice of cake" på fm var jag nästan redo att ge det ett försök.
Saknade dock både philadelphiaost och riktigt bra choklad så det hela slutade med att jag gjorde en laddning klassiska chokladbollar.
En koppkaffe och kall chokladboll är ganska så gott !
Chokladbollar
ca 25 st
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao (jag använde även lite Renée Voltaires Raw caco)
1 tsk vaniljsocker
3 msk kaffe
5 dl havregryn
Garnering:
pärlsocker
1.Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljsocker, kaffe och havregryn.
2. Forma runda bollar och rulla dem i pärlsocker.
Förvara i frysen eller kylen.
Jag lägger mina i rysen då de tinar väldigt snabbt.
Bruschetta med mandelpesto
Till fredagens middag gjorde jag "bruschetta med mandelpesto" som förrätt en galet god kombination!
Har tidigare gjort pesto med pinjenötter men den här gången använde jag mandel och hackade/rev alla ingredienser istället för att mixa.
Det här åker genast upp på förätts topplistan !
Bruschetta med mandelpeso
4 pers
4 skivor av en ljus baguett av bra kvalité (köp den gärna på ett bageri)
2 stora tomater, hackad
ca 3 msk olivolja att ringla över
flingsaltsalt och peppar
Pesto:
ca 2 nävar skållad och finhackad mandel
2 krukor basilika, finhackade blad
ca 1,5 - 2 dl olivolja
1,5 vitlöksklyfta, pressad
2 dl riven parmesanost
salt och peppar
1.Börja med att hacka tomaterna.
2.Hacka mandlarna och basilikan, pressa vitlöken och riva osten. Rör ihop till en pesto.
3.Fördela peston på nyrostade skivor baguett som du skurit diagonalt. diagonalt. Toppa med hackade tomater, flingsalt och grovmalen svartpeppar, och ringla lite olivolja över.
Peston doftar ljuvligt och det är galet gott.
Jag gjorde peston redan kvällen innan och hackade tomaterna någon timme innan och förvarade allting i kylen.
På så sätt är det bara att rosta brödet och lägga på pesto och tomat.
Timjanstektoxfilé med jorärtskockspuré och Karl Johan, varmrökt rödvindsky och citrongrönsaker
Lördag den 22 oktober
Det var väldigt länge sedan jag längtade så mycket efter fredag och helg !
Bästa starten på helgen fick jag igår då vi bjöd vänner på middag och jag fick fixa och dona helgen vilket jag älskar.
Testade en helt ny tre rätters meny som blev riktigt bra eller vad säger ni om
Bruschetta med mandelpesto till förrätt,
Timjanstektoxfilé med jordärtskockspuré med Karl Johan svamp, varmrökt rödvinsky och citrongrönsaker till varmrätt och små blåbärscheescakes till dessert.
Till detta serverades det Cava och ett 13 år gamalt Amarone vin
Självfallet stog jag inte och gjorde allt detta i går utan som vanligt förberedde jag det mesta kvällen innan så att jag enkelt kunde fixa det sista efter jobbet igår. Så mycket roligare att ställa till med middag när man slipper stressa och kan umgås med sina gäster.
Delar med mig av oxfilén, rödvinskyn och grönsakerna nu och lägger upp förätten och desserten i kommande inlägg.
Timjanstektoxfilé
6 pers
1,5 kg oxfilé
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st timjankvistar
1. Sätt ugnen på 100°. Gnid in köttet med salt, svartpeppar och timjan.
2. Bryn runt om i olivolja. Stick i en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form. Hit kan förberedas.
3. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 timme tills innertemperaturen är 56°. Låt vila ca 20 min under folie.
4. Skär köttet i skivor.
Varmrökt rödvinssky
1 st lök, gul
1 st vitlök, king solo
100 g rotselleri
1 st morot
100 g sidfläsk, varmrökt
10 st timjan, kvistar
1 msk olivolja
1 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
6 dl röttvin
1 l vatten
4 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk råsocker
en nypa salt
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör
1. Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Strimla fläsket. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i oljan.
2. Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår.
3. Häll på vatten och kalvfond och låt koka tills ca 5 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med socker och salt. Hit kan förberedas
4. Koka upp rödvinsskyn. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten och vispa i smöret strax före servering.
Citron grönsaker
500 g gulbetor
500 g morötter
1knippe sparris
4 st rödlökar
2 msk olivolja
2 st citroner, rivet skal av
2 tsk honung
1 msk gräslök, hackad
1 msk persilja, strimlad
2 tsk flingsalt
1. Skala och skär gulbetor i tärningar och morötter i stava och dela sparrisen i bitar. Skala och halvera löken.
2. Koka grönsakerna mjuka var för sig i saltat vatten. Låt rinna av och svalna. Hit kan förberedas
3. Värm grönsakerna i olivolja i en kastrull. Smaka av med citronskal, honung, gräslök, persilja och flingsalt.
Nästa gång jag gör detta kommer jag nog inte att helsteka oxfilén utan köpa färdiga skivor och steka i grillpannan då det tog väldigt lång tid för köttet i ugnen.
Omtanke
Mina kollegor vet vad jag gillar - denna lilla favorit stog på min plats idag när jag kom tillbaka ifrån ett möte.
Den ska drickas riktigt kall kokosjuice
En god kopp kaffe i farten
En riktigt tidig morgon och då lyxar jag med en "köpe kaffe" i farten på väg till jobbet det är då man önskar att Starbucks fanns inne i stan och inte bara på Arlandas terminal5. (fattar inte den placeringen)
Visste du att kaffe är världens näst mest handlade råvaror efter olja och att vi svenskar är ett av de länder i världen som dricker mest kaffe. Men vi är ju också väldigt bra på att "fika"
Måndagsstek
Igår bjöds jag på måndagsstek då steken helt helt glömdes bort i söndags när det var dax för middag kändes det lite långt att vänta på en 2 timmars stek där av måndagssteken.
Håkan ville testa en färdigkryddad stek och ni vet att jag inte är mycket för denna typen av produkter utan kryddar gärna själv för att veta vad som är i och hur det görs.
Måste tyvärr säga att denna färdig kryddade stek inte var någon hit alls riktigt läskig men Håkan tyckte att den var helt ok.
Vi hade mandelpotatis och sallad till samt att jag gjorde en avokadosås som var god till potatisen.
Såsen gör du på bara några minuter med stavmixern.
Avokadosås
2 msk + 3 dl turkiskyoghurt
1 avocado
½ dl olivolja
2 msk lime
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
Citronpeppar
Mixa alla ingredienser förutom yoghurt.
Blanda sedan ner endast 2 msk av Lindahls yoghurt.
Vänd sedan ned för hand 2-3 dl Lindals yoghurt och rör om till en len sås.
Äppelsmoothie
Äpplena smakar som bäst just nu och många har lyxen att ha en hel trädgård full av dessa godingar, vanligast är nog att göra mos och äppelkaka av överblivna äpplen men testa att göra smmothies.
Enkelt och gott mellanmål eller till frukost.
Äppelsmoothie
1 port
1 st äpple (rött utan skal)
2 dl havremjölk alt lättmjölk
1 tsk honung
1/2 tsk kesella
1/2 dl kesella
Skala och skär äpplet i bitar. Lägg alla ingredienser utom mjölken i en mixer och mixa allt till en slät massa. Häll i mjölken och mixa klart.
Sommrig start
En klick "sommar" i frukostgröten efter ett skönt träningspass känns som en bra start på denna kyliga morgon.
"Sommarsylt" ifrån Bluberry med smak av jordgubbar,hallon,nypon, ingefära, lime och honung fick morgonen att bli lite sommrigare.
Blandar sylten i gröten, yoghurten och i keson till mellanmålet tillsammans med lite nötter.
Hotellfrukost
Söndag den 16 okt
Det bästa med att bo på hotell är att få äta hotellfrukost och frukosten i Barcelona gjorde mig verkligen inte besviken! En frukost buffé som hade precis allt ett extra plus för möjligheten att fixa sin egen kaffe med nespresso maskiner.
Ett stort utbud av yoghurtar men valet föll på naturell yoghurt med flingor, nötter, frön och färska jordgubbar.
Perfekta stekta ägg och goda skinkor landade också på tallriken
Och sist men inte minst massor av färsk frukt!!!
Hola!
Utsikten ifrån mitt rum
Hemma igen efter några intensiva och bra dagar i Barcelona.
Bodde på ett mycket trevligt hotell som låg utanför stan där vi spendeade hela konferensen, bästa frukosten alla kategorier,frächa lunch buffér där farligt goda skinkor och ostar serverades.
Brukar alltid försöka promenera eller springa på mornarna när jag är iväg för att hinna se något av staden men då hotellet låg väldigt trafikerat och en bra bit ifrån stranden blev det ingen löpning eller promenad ute.
Hotellet hade ett galet stort gym där jag passade på att träna lite på mornarna perfekt start när man ska sitta och lyssna en hel dag.
I pauserna bjöds det på söta små bakverk till kaffet.
Barcelona bjöd på riktigt härligt sommarväder så jag hade gärna stannat kvar över helgen för att få njuta av värmen och se lite av stan.
Lördags middagen
Tisdag den 11 okt
I lördags hade vi min bror med familj på middag bjöd på små västerbottenpajer med räkor och löjrom till förrätt sedan blev det en höstig gryta med renskav och glassofour som en lagom söt avslutning.
Då vi höll på med båten hela dagen hade jag förberett allting så en tre rätters middag fixades lätt !
Samtliga recept finns på bloggen sedan tidigare.
Långpromenad på Djurgården
Måndag den 10 okt
Gårdagen bjöd på riktigt härligt höstväder så vi tog oss till Djurgården för en långpromenad i det härliga vädret.
Det blev ingen fika på Djurgården utan vi svängde förbi favoriten "Le petit France" på vägen hem, köpte med oss ett gott nybakat Valnötsbröd och gjorde lyxiga mackor med brieost och skinka.
Le peit France har utökat sina lokaler och har en stor uteservering som fortfarande är öppen kan varmt rekommendera ett besök hit, perfekt ställe för en helg fika.
Veckan kunde inte börja bättre!
Ägg, jag är en stor konsument av ägg och det ska vara riktigt hårdkokta!
Startade veckan med morgonträning och sedan ett frukostmöte på Story Hotell - veckan och dagen kunde inte börja bättre.
Gillar lugnet på Story Hotells frukost serveringen inte särskilt mycket folk utan man kan äta och ha möten i lugn och ro, stressa kan man börja göra senare på dagen !
Hösttecken
Ännu ett hösttecken - reflexvästen och löparvantarna åkte på vid kvällens löprunda.
Jäklar vad snabbt det blir mörkt och då jag sprang en hel del i trafiken var reflexvästen ett smart drag.
Lite trist att inte kunna springa riktigt vart man vill längre, undviker tex Rålis i mörkret men 12 km med fantastiskt härlig frisk luft och en skön avslutning på helgen som verkligen spenderats ute.
Men vet ni vad till veckan hoppas jag på att få snöra på mig löparskorna i ottan och springa i shorts och t-shirt Barcelona ! Konferens i Barcelona tisdag-fredag med långa dagar och då är just morgonträningen guld värd samt att man får se lite av stan som man inte hinner annars.
Båtupptagning
Söndag den 9 oktober
Båtupptagning då är sommare slut !!
Gårdagen spenderas mer eller mindre nere på varvet inte världens roligaste jobb men skönt att få vara ute en hel dag.
Min snälla bror kom och bytte av mig när det var dax att bygga ställningen och fixa det sista.
Jag fick istället hänga med Emma och lilla Melker och fixa kvällens middag bästa bytet !!
Det serverases varmkorv och tunnbrödsrulle till lunch
Fixar morgon
Det blev en riktigt tidig morgon då båten ska upp på land, upprop nere på varvet kl 08:00.
Jag passar på att fixa lite inför kvällens middag kl är 09.00 och jag har gjort lingonchutney och förberett efterrätten. Rätter som går att förbereda är guld värda !
Några av hallonen till kvällens efterrätt var ju bara tvungna att provsmakas till frukost, inte riktigt samma lugna och långa lördagsmorgon som jag brukar ha men fortfarande lite exta lyx.
Så fort vår båt är uppe på land ska jag kila ner och börja tvätta och puttsa, hade hoppats på en sen tid så att jag kunde spinna på fm men det verkar vara kört.
Kokande lingonchutney till kvällens middag
Ingefära
Just nu använder jag färsk ingefära till väldigt mycket i marinader, såser och smoothies enkelt att bara skala och sedan riva med ett litet rivjärn.
Testa att blanda riven ingefära med turkisk yoghurt och lite flingsalt och du får en riktigt god kall sås som passar perfekt till lax eller kyckling.
Yoghurtsås med ingefära
2 cm ingefära - riv ingefäran
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 nypa salt
Ännu en kokbok till samlingen
Kunde inte motså Bluberrys nya kokbok "Food for thought" av Ulrika Holm när jag var inne och köpte deras smoothies.
Boken är full av roliga recept tex hittar du flera av deras underbara smoothies, wraps och röror.
En ny favorit "Matdistrikt"
I måndags var jag för första gången och åt lunch på "Matdistrikt" ett ställe helt i min smak.
En buffé med massor av fräscha rätter står uppdukad och du plockar själv ihop de rätter du vill ha och väger sedan din tallrik.
Kan vart rekommendera er att besöka Matdistrikt för att äta lunch, handla produkter eller använda dem vid catering
Min tallrik med bla rostbiff, lax, bönor, marinerad zuccini, sallad. avokadoröra
Banan & chokladglass
Släng inte de bruna tråkiga bananerna utan frys in dem och gör glass med dem !
Det är bus enkelt att göra en god och krämig glass med bara banan och krossad choklad.
Mosa de bananer som du inte vill äta frys in dem.
När glassuget kommer tar du ut det frysta bananmoset och mixar med en stavmixer tillsammans med krossad choklad, jag använder Renée Voltaires Raw Cacao.
Så enkelt har du riktigt god och nyttig glass!
Kanelbullens dag
Visst har ni ätit bullar idag på Kanelbullens dag?
För min del blev det stans godaste och största kanelbullar ifrån Saturnus bra uppladdning inför kvällens träning för mig och liten överraskning till H som varit på resande gfot hela dagen.
Flera stora bullfat har det funnits på jobbet idag
Emmas favorit limpa
Måndag den 3 okt
Jag var inte världens piggaste tjej igår efter lördagens utgång men hade inte ro att lägga mig på soffan.
En långpromenad i det härliga vädret för att vakna till liv och lite bakning blev min söndag.
Bakade två limpor av mitt absoluta favorit bröd som är galet gott och smakar lika gott efter att det varit fryst.
Tycker man att det är jobbigt att skålla mandlarna själv går det att köpa färdig skållade.
Emmas limpa
1 limpa
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk vetegroddar
1/2 dl vetekli
3/4 dl rågkross
3/4 dl solroskärnor
1 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl skållade hackade mandlar
1 dl hackade torkade aprikoser
1. Blanda fil och sirap och sedan de torra ingredienserna, sist hackade mandlar och aprikoser.
2. Häll den rätt så lösa degen i en smord form
3. Strö lite mannagryn över brödet
4. Grädda i 80-90 min i 175 grader
Underbara helg
Vilket sommarväder lördagen bjöd på! Perfekt för en sista båttur för säsongen vi styrde mot båttvätten i Käppala för att undelätta arbetet till nästa helg.
Praktiskt med båtvätt!!
Jag tog en liten tupplur medans båten tvättades, lyx att få sova ute i solen !
Förmiddagens spinningpass var tuffare än tuffast och vi gav järnet så en liten topplur var jag verkligen värd.
Vid husbåtarna i Pampas solades det i shorts och bar överkropp i oktober!
Mäster Anders
Vi firade Håkans födelsedag med en fantastisk god middag på Mäster Anders drinkar på Orangeriet och AGs.
Mäster Anders är helt klart en av stans absolut bästa restauranger man blir aldrig besviken på mat eller service.
http://www.masteranders.se/
Vi delade först på två förätter - "Toast Pelle Janzon" och "Halstrad pilgrimsmussla"
Till varmrätt valde jag som nästan alltid den "peppargrillade tonfisken" och som tillbehör blev det lök och tomatsallad samt rödbetor med getost.
Håkan beställde in kvällens glass och Orre som jobbade i köket gav oss lite extra kärlek en liten special bricka med olika farligt goda sötsaker. Tack Mäster Anders och extra tack till Orren för en riktigt bra kväll :)
Cyklade sedan mätta och belåtna mot Orangeriet för en drink och sedan ett sista stopp på AGs innan vi trillade in hemma.
Hipp hipp hurra!!!
Idag är det ingen vanlig dag utan Håkans födelsedag!
Tassade upp och började dagen med sång,paket och frukost på sängen för födelsedagsbarnet.
Det blev ingen hembakad tårta på morgonen utan Thelins fick så för det jobbet idag en "budapestårta" som är Håkans favorit.
Nu väntar städning i föreningen och träning på fm för att sedan fortsätta firandet i kväll.