Min variant på glassofour !
Tyvärr inte världens bästa bild det var betydligt snyggare i verkligheten :)
I helgen hade jag tänkt att göra en klassisk glassofour men jag ändrade mig och gjorde en variant utan kakbotten som jag tyckte var mycket roligare och fräschare.
För att slippa stå med allting innan servering marinerade jag jordgubbarna tidigare på dagen och la dem i en låda i kylen så att jag bara kunde skeda upp dem tillsammans med glassen. Marängen vispar du sedan snabbt i en hög bunke innan servering.
Gästerna åt under tystnad vilket jag såg som ett gott betyg !!
Glass och jordgubbar/blåbär med maräng i ugn
4 pers
1 l jordgubbar
1/2 - 1 dl färska blåbär
1 msk strösocker
0,5 st apelsin, rivet skal och saft
2 st äggvitor
1 dl socker
0,5 l vaniljglass
2. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa ner sockret.
3. Lägg glassen i botten på 4 ugnssäkra glas, typ Duralex.
Lägg på jordgubbarna och toppa med maräng.
4. Sätt in glasen i övre delen av ugnen 1/2-1 minut tills marängen får färg, passa noga.
Servera direkt !!!
Västerbottenpaj
Till vår slaldjursfrossa i helgen gjorde jag en västerbottenpaj som jag garnerade med löjrom, rödlök och gräddfil.
Tipset för en god paj är att se till att använda en riktigt bra västerbottenost oftast har den färdig rivna osten inte samma höga kvalite som den du köper på bit och får riva själv.
Västerbottenpaj
pajdeg:
3 dl dinkel- eller vetemjöl
2 krm salt
50 g kallt smör
¾ dl kesella 10%
1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt kesellan tills degen är smidig. Låt vila i kylen ca 1 timme.
2. Tryck ut i en osmord pajform med löstagbar kant, ca 25 cm i diam.
3. Nagga pajbotten. Ställ formen ca 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Fyllning:
3 dl vispgrädde
3 ägg
150 g riven västerbottenost
salt & peppar
1. Blanda grädde, ägg och ost. Salta och peppra. Häll äggsmeten i pajskalet och grädda ca 25 min i 200 grader.
2. Dekorera med cremefraiche eller gräddfil, finhackad rödlök och kaviar.
Jag garnerade pajen när den svalnat och serverade den sedan kall men den är god både kall och ljummen !
Sötebröd från Brunkebergs bageri
Min tidigare chef Heléne Johansson har idagarna släppt sin andra bok"sötebröd" så jag cyklade förbi Brunkebergs bageriet på Regeringsgaan för att köpa mig ett exemplar och få den signerade.
Heléne delar med sig av sina bästa recept på bla vetebröd, winerbröd och mjuka kakor. Hon tipsar även om yrkesknepen som gör skillnad och slår hål på en och annan bakmyt.
Jag gillade främst vetebröds recepten som tex äppelkransen nu gäller det bara att få till det lika snyggt som proffsen.
Passade även på att köpa med mig en "brunkans långa" ett grahamssurdegsbröd som är galet gott med bara lite smör och passar till nästan alla maträtter.
http://www.brunkebergsbageri.se/
Äppelkaka med kanel,vanilj och kardemumma
Idag har jag bakat årets första äppelkakor önskar att det hade varit på egna äpplen men idag fick Icas svenska äpplen göra jobbet.
En bit nybakad äppelkaka till kvällens film blir en bra avslutning på helgen.
En av kakorna får följa med till jobbet imorgon
Äppelkaka med kanel, vanilj och kardemumma
4 st äpplen
3 msk strösocker
1,5 msk kanel
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma (malen)
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
1. Smöret ska vara rumsvarmt så se till att ta fram det i tid. Skölj och skär äpplen i skivor med skalet kvar. Lägg ner dem i en bunke och pudra över socker och kryddor. Blanda noga och låt dom gärna få marinera en bra stund. (förbereda dem gärna på morgonen för att sedan baka med dem på em/kvällen.)
2. Vispa smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör inte vispa.
3. Häll smeten i en rund form 25cm diam med ett bakplåtspapper i botten alt smörad och bröad. Fördela äppelskivorna ovanpå smeten. Grädda i 175 grader ca 40 min.
Garnera med:
Florsockerglasyr och pärlsocker
Skaldjursfrossa
Igår kväll hade vi en riktigt lyxig skaldjursfrossa tillsammans med vänner som vi dukade upp på vår takterass.
Skumpa, snaps, goda ostar, hembakat bröd, västerbottenpaj och olika sorters aioli fick göra skaldjuren sällsakap och vi bestämde att detta måste bli en tradition för jösses vad gott och trevligt det var!
Till efterrätt gjorde jag en variant av "glassofur" som blev lyckad, lägger upp receptet på bloggen under veckan.
När klockan var stax efter midnatt var det 21,5 grader ute dvs en tropisknatt - jag säger det igen "sommaren är inte slut"
Spirulina-lassi
Ett litet energi tillskott i bak och matlagningen i form av en Spirulina-lassi enkelt och gott.
Spirulina är en proteinrik super-food som stärker immunföesvaret och innehåller B12.
1 drink
1 dl naturell yoghurt
1 skalad kiwi
1 tsk spirulina
1 nypa kanel
Mixa allt till en drink !
En bra lördag
Stora färska blåbär och söta hallon fick hoppa i min morgonfil tillsammans med frön och nötter denna soliga lördagmorgon.
Laddar inför ett spinning puls pass nu på fm för att sedan idag baka bröd,paj och en dessert till kvällens middag jag har en riktigt rolig dag framför mig med andra ord.
Bananbröd
Onsdag den 24 aug
Hade ett gäng bananer som gjort sitt men var perfekta att baka med. Bananerna får gärna vara riktigt mogna för då får du ännu bättre smak.
Det fick bli ett bananbröd med lite smak av kanel av mina bruna bananer.
Bananbröd med kanel
1 bröd
2 mogna bananer
3 dl fullkornsdinkel mjöl alt vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1/2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk salt
2 ½ dl kvarg
½ dl naturell yoghurt
½ dl honung
2. Skala och mosa bananerna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i kvarg, yoghurt, honung och banan. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform
3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler.
Emmas musli
Måndag den 22 aug
Brukar ju alltid blandar min egna lilla variant av fröer och nötter till frukosten varje morgon men har fastnat för muslin som jag gjorde för några veckor sedan så nu var det dax för att göra en egen variant.
Det doftar underbart ifrån ugnen ifrån rostade nötter, frön och kanel och resultatet blev helt perfekt en riktigt god musli.
Emmas musli
3 dl fiberhavregryn
3 dl rågflingor
3 dl quinoapuffar
3 dl solrosfrön
2 dl hela linfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl kokosflingor
1 påse hackad mandel
1 dl vatten
1 äggvita
1/2 dl rapsolja
1/2 dl honung
kanel efter smak
1. Blanda allt och grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills muslin är torr och fått en fin gyllenbrun färg ca 20 min. Rör var femte minut, för en jämn bränna
2. Stäng av ugnen och låt muslin stå i eftervärmen så blir den extra frasig.
Favorit kexen
Söndag den 21 aug
Dinkelkexen har verkligen blivit en stor favorit här hemma så igår blev det ytterligare ett bak för att fylla på kex burken. Här hemma äts det både som snacks och som kex.
Flera av er har hört av sig och berättat att de bakat kexen och är lika nöjda med resultatet, kul.
Dinkelkex
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrö
1dl linfrö
1 dl pumpafrön
2 dl dinkelmjöl alt bovetemjöl
2 dl vatten
1/2 dl olja (använd tex chiliolja om du vill ha smak på kexen)
flingsalt (att strö över)
1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Låt stå och dra i ca 30 minuter.
2. Bred ut degen tunt på en plåt med bakplåtspapper. (jag la ett papper över degen och kavlade för att lättare få ut degen) Strö på flingsalt över hela degen.
3. Grädda mitt i ugnen ca 1-1,5 tim i 150 grader. Ta ut plåten efter ca 15 min. Skär degen i rutor eller långa smala remsor.
Låt kallna.
Sommaren är inte slut
En kväll förra veckan packade vi kylväskan och engångsgrillen i båten och styrde mot Drottningholm efter jobbet.
La till vid en klippa och packade upp vår lilla picnic, grillade kyckling och entrecote och njöt nog av en av sommarens sista grillmiddagar ute.
På vägen hem la vi till vid Ålstens macken för en glass och kaffe innan vi styrde tillbaka mot stan.
En klassiker till middag
Startade min lördag med ett riktigt svettig cykelpuls klass på Stadshagen kändes helt ok att gå in och träna i detta ruggiga vädret. Ett stort plus med förmidaggs passen är att man är färdig tränad redan kl 12 och har hela dagen framför sig.
Det blev sedan en fika med vänner nere på stan och lite shopping vi funderade på en tidig middag på Tures men valet föll istället på Hemköp och en hemlagad klassisk köttfärsås med spagetti.
Tänk vad gott det kan vara med en köttfärsås med goda tillbehör som pasta en bra riven parmesanost, färsk basilika och sallad. Håkans betyg var att det var det godaste jag lagat på länge :)
Jag passade på att göra ett storkok så nu blir det köttfärsås till veckan och en laddning till frysen. Bra mat att kunna ta fram och bara värma.
Köttfärsås
1 kg nötfärs
2 gula lökar
5 st klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
1-2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
bailika
svartpeppar
chilipulver
tabasco
salt
Energibars
Till min kitande man bakade jag ikväll en plåt energibars perfekt att ha som mellanmål för lite extra energi.
Jag blandade i en msk jordnötsmör i halva degen för att få lite mer smak. Nästa gång ska jag även testa att ha lite choklad på toppen på dem.
Tror ni att dessa går hem hos grabbarna imorgon ?
Energibars med banan
1 dl kokosflingor
1 dl pumpa- eller solroskärnor
½ dl sesamfrön
1 dl quinoapuffar
2 dl havregryn
1½ dl hackade torkade bananer
2 äggvitor
1.Sätt ugnen på 175°. Mixa alla ingredienser i matberedare.
2.Platta ut till en avlång kaka på bakpappersklädd plåt och skåra degen i 12 bitar. Grädda ca 15 min. Låt svalna och bryt i bitar. Förvara svalt.
Café Publik
Två gånger denna veckan har det blivt lunch med vänner i PUB huset på Café Publik.
Kan varmt rekommendera deras räksallad som serveras med valfri dressing, surdegsbröd och homus.
Homus måste jag göra en laddning av hemma för det är ju så gott att ha på smörgåsen eller att ha som dipp till grönsaker. Alldeles för länge sedan jag gjorde homus.
Morgon på Story Hotell
Börjar dagen med ett frukostmöte på Story Hotell ett av mina favorit ställen för just frukost möten.
De har ett riktigt fräscht utbud och det kryllar inta av folk så ett perfekt ställe för ett möte.
Frukost tycker jag är ett mycket trevligt och effektivt sätt att börja dagen då lunchen ofta känns rätt stressig.
Andra bra frukost ställen för ett möte i city är:
Sturebadet
Kung Carl
Waynes Coffe på Kungsgatan
Saturnus (tyvärr ofta mycket folk)
Rågscones
Onsdag den 17 aug
Nygräddade scones till kvällsfikat !
När man är sugen på nybakat bröd men inte orkar eller hinner vänta på jäsning och långa gräddnings tider då är scones pefekt.
Hittade ett recept på rågscones på rågflingspaketet var först lite skeptisk till resultatet då de inte såg lika "fluffiga" ut som vanliga scones men det smakade riktigt bra och mättade lite mer.
Rågscones
2,5 dl rågflingor
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör eller margarin
2 dl yohurt eller mjölk
1. Blanda alla torra ingredienser och fördela matfettet jämt i blandningen. Tillsätt yoghurten och arbeta ihop till en jämn deg
2. Forma två runda kakor. ca 12 cm diameter och lägg dem på en plåt. Skåra kakorna korsvis med mjölad kniv.
3. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 10-12 min.
Serveras varma med smör och hård getost !!
Min far ser alltid till att köpa en getost till sin dotter när han är i fjällen, fick en leverans förra veckan och delar ogärna med mig av min ost.
Äppelbröd
Tisdag den 16 aug
Har haft en stor burk med hemmagjord äppelmos ståendes och bestämde mig för att testa att baka bröd på moset. Det gick alldeles utmärk och resultatet blev en saftig och lagom söt limpa.
Äppelbröd
(1 limpa)
2 dl fiberhavregryn
5 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl krossade linfrön
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
2 dl äppelmos
3 dl naturell yoghurt
1 msk flytande honung
mannagryn
1.Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i äppelmos, yoghurt och honung.
2. Blanda allt snabbt till en smet. Smöra en avlång brödform och fördela smeten i formen. Strö lite mannagryn över brödet och grädda längst ned i ugnen i ca 35 minuter.
Bilister föredrar korv med bröd
I sommras möttes jag åter igen av det dåliga utbudet av bra mat på vägkrogana, Max hamburgare blev sommmarens vinnare med godast mat.
Funderade på vad man skulle kunna starta för restaurang där folk tar sig tid att stanna samt mat som passar alla plånböcker och både lasbilschauffören och barnfamiljen. Creps alt "pannkakeria" har varit min senaste tanke men när jag idag läste Market förstår jag att det är korv som är grejen !
Korven överlägsen favorit när bilister stannar på macken – en nyttigare sallad är inte poppis.
Det är OKQ8 som har låtit göra en undersökning om bilisternas köpvanor på mackarna. I undersökningen, gjord av You Gov deltog drygt 3000 personer i åldrarna 18–64 år.
Inte helt oväntat är det korven som är kung i mackbutiken. 55 procent av de hungriga bilisterna väljer korv med bröd eller mos.
På andra plats i undersökningen hamnade mackor (22 procent) och på tredje sallader, som endast åtta procent föredrog.
Salladerna kan dock trösta sig med att både hamburgare och pizzaslices ratas ännu mer (fem respektive två procent).
Undersökningen visar också att kunderna helst äter sin inköpta mat i bilen.
http://www.market.se/Brancher/Dagligvaror/Bilister-foredrar-korv-med-brod/
Matlåda - broccoli och fetaostpaj
Dagen lunch matlåda innehöll paj som värmde gott i magen denna gråa måndag.
Pajen gjorde jag av det som fanns hemma i kyl och frys så det blev en broccoli,feta,skinka paj kan nästan tycka att pajen blir godare när man värmer på den. Perfekt att göra och frysa in till matlådor
Pajdeg
2 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl
0,5 msk svartpeppar
75 gram smör
1 st ägg
Fyllning
3 st ägg
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
broccoli (fryst eller tinad)
150 g keso och fetaost
hackad skinka
1. Blanda mjölsorterna med peppar och sedan smöret. Arbeta snabbt in ägget och tryck ut degen i en pajform, Ställ svalt i 30 minuter.
2. Dela broccolin i lagom stora bitar. Vispa upp ägg, mjölk och kryddor. Blanda ned spenaten.
3. Pricka pajdegen och grädda den i ca 10 minuter. i 175 grader
4. Smula ned fetaosten och keson i pajskalet och strö över skinkan. Häll över broccoli smeten
5. Grädda pajen i ca 40 minuter.
Bullandö krog
Det brukar alltid bli ett besök till "Bullandö krog" varje sommar med båten och igår var det dax.
Vi åt en väldigt god lunch i solen på deras uteservering, jag gjorde helt klart det bästa valet lammfilé med rödbetor, mozarella sallad och chevrekräm.
Har tidigare haft svårt för lamm men har ätit det flera gånger i sommar och tyckt att det är riktigt gott.
http://bullandokrog.se/index.html
Bullandö hamn
Tebröd med linfrön
Söndag den 14 aug
Det fanns inte en brödbit i frysen så det blev ett storbak på em både bullar och limpor.
Hade inte allt hemma så det blev lite nytänkande samt inspiration ifrån andra bloggar. Hittade detta receptet på Mor Mias blogg - http://mor-mia.blogspot.com/
Jag saknade creme fraiche så jag använde gräddfil istället och det gick hur bra som hellst.
Tebröd med linfrön
Till ca 25 bullar:
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1½ dl havregryn
50 g jäst
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl/dinkelmjöl
.
1.Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön, och havregryn. Låt gröten svalna.
2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll den ljumma mjölken över. Rör tills jästen har löst sig och tillsätt gröten, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under duk i 40 min.
3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 2 cm tjock kaka. Ta ut runda mått, ca 8 cm i diameter, som läggs på bakpappersklädda plåtar.
4.Nagga bröden med en gaffel och låt jäsa ytterliggare ca 15 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler. Bröden går jätte bra att frysa och tinar de upp på egen hand smakar de nästan som nybakta!
En dag på sjön
I går blev det en heldag på sjön i solskenet som äntligen hittade tillbaka.
Vi slussade ut ifrån Mälaren och begav oss ut i stockholms skärggård det blev ett besök vid Malmakvarn som visade sig vara en fantastisk liten vik, hit kan jag tänka mig att ta bilen i höst för en fika/picnic på klipporna. (eller plocka björnbär)
Malmakvarn
Nästa stopp blev vid Bullandö där vi klev i land och åt en riktigt god sen lunch på "Bullandö krog" och åt en glass på glassfabriken som var ny för iår. Slappade sedan en stund på bryggan i solen med kaffe och tidning innan vi forsatte mot Vaxholms kastell.
Ett första besök på Vaxholms kastell för min del.
Störst går först eller...
Inte samma värme på kvällarna längre och särskilt inte på skön men med dunvästen på är man lika glad för det efter en heldag på sjön.
Tillbaka inne i Mälaren efter en härlig dag !
Björnbär
Egen plockade björnbär i frukostfilen som får trängas med den hemmagjorda muslin hur lyxigt är inte det !
Igår när vi var ute med båten la vi till vid Malmakvarn i tron om att vi skulle kunna äta på "kryssarkrogen" men det visade sig att den hade stäng pga påhälsning av hälsovårdsmyndigheten.
Men vi gick inte lottlösa där ifrån då jag hittade massor av björnbär i buskarna så jag fyllde en hel kaffekopp med dessa underbara små bär.
Har tidigare bara plockat björnbär nere i stugan så att springa på dem i vassen i stockholms skärgård var en glad överraskning
Musli
Lördag den 13 aug
Men hur gott var inte det här då.......min kollega Gabriella delade med sig av sitt bästa musli recept som jag självfallet ville testa.
Hade inte riktigt allt hemma igår kväll när jag skulle testa så jag bytte ut hasselnötterna mot valnötter och råsockret mot honung.
Gabbis Musli
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl kokosflingor
1 påse hackad mandel
1 påse hackade hasselnötter
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 dl råsocker
2 dl russin och/eller hackade aprikoser (OBS! ej i ugnen blandas iefteråt)
1. Blanda allt och grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills muslin är torr och fått en fin gyllenbrun färg. Rör var femte minut, för en jämn bränna
2. Stäng av ugnen och låt muslin stå i eftervärmen så blir den frasig och fin, blanda i russinen och/eller aprikoserna.
Mammas mat
I veckan var vi hemma hos mamma och pappa och åt en god middag, tänk att mammas mat alltid smakar så himla gott.
En klassisk sillmacka till förrätt och sedan grillat kött och ugnsrostade grönsaker (grön och gul zuccini, rödlök, morötter, potatis, purjolök och oliver), kokta små lökar och rödbetor och mammas goda tzatsik.
Efterrätt med kaka, glass och fruktsallad
Inte illa att få en tre rätters mitt i veckan men så har jag ju en mamma som kan :)
Kompressionsplagg
De gamla hederliga stödstrumporna är att rekommendera men nu finns det mer avancerade produkter sk kompressionsplagg som är en riktigt bra ide
Genom att öka trycket på muskulaturen ökar blodgenomströmningen och därmed transporteras effektivt slaggprodukter bort och återhämtningstiden minskas drastiskt.
Jag är riktigt sugen på ett par "2XU ELITE compression tight" grymt snygga och säket väldigt sköna att både cykla och springa i. Det blir nog ett besök till Cykelsport buriken i helgen.
Styrketräning ger längre liv
Bild lånad ifrån Svd.se foto David Magnusson
I gårdagens SvD fanns det en mycket läsvärd artikel -
Förtvinade muskler - lyfts nu fram som ett lika stort hälsoproblem som benskörhet. De korta, snabba muskelfibrerna börjar tyna bort redan från 30-årsåldern. Explosiv styrketräning är det bästa sättet att bromsa åldrandet.
Forskning har visat att varannan person som drabbas av höftledsfraktur lider av muskelförtvining. Det har gjort att den minskade muskelstyrkan nu anses som lika viktig att åtgärda som benskörhet för att undvika frakturer. Ökad rörlighet och belastning kan dessutom stimulera till nybildning av skelettets benvävnad.
Har sett att SATS erbjuder sk "senoir training" olika gula klasser inom både shape, yoga, cykel, pulse och balance.
Det är aldrig för sent att börja träna och lyfta lite tunga vikter.
Läs hela artikeln här : http://www.svd.se/nyheter/inrikes/intensiv-styrketraning-kan-bromsa-aldrandet_6375810.svd
Frysta bär
Vad hände med sommaren imorse var det kallt och ruggigt när jag cyklade mot jobbet.
Semester frukostarna med färska bär har nu ersatts av frysta bär som värms lite lätt i micron.
Coops frysta bär i påse är favoriten, bra smak samt att de håller sig bra i frysen även när man öppnat påsen, många andra tycker jag sanabbt blir isiga.
Gröten fick nästan bli klar i micron innan jag blandade i någon sked bär, lite havremjölk och kvarg, linfrön, pumpakärnor på toppen sen så.
En glad överraskning
En glad överraskning, igår på väg hem gick jag och funderade på vad vi skulle äta till middag och de lutade åt att värma på pajen ifån i söndags men så kom H hem ifrån skärgården där han kitat med en hel påse rökta räkor.
Så kvällens middag förvandlades helt plötsligt till en riktigt kalas med rökta räkor en fantastisk god mango majonäs och andra lyxiga tillbehör som goda ostar, fikon marmelad och bröd.
Så här börjar jag gärna min vecka
Stand up paddling
En helt vanlig morgon kl 06:30 på Kungsholms Strand möts man av denna härliga syn när man kliver ut ur porten.
Ett helt gäng som testar stand up paddling i kanalen, rolig,annorlunda och bra träning för balansen, bål och axlar.
"Surfbussen" erbjuder dig en morgon varje vecka en god dos core-träning och se Stockholm i vackert ljus från vattnet. Det populära träningspasset passar perfekt för dig som gärna vill hålla träningen mångsidig och omväxlande. Passet börjar 0700, och 0800 kan du ta dig vidare.
Du bokar din plats i deras shop på Kumgsholms Strand
http://surfbussen.nu/om-oss/
Mangold och fetaostpaj
Igår när vi förbi fam Harrling en sväng hade Maria lagat en "mangold och fetaostpaj" som såg så god ut att jag var tvungen att testa den här hemma. Fick med mig mangold, persilja och dill ifrån deras trädgård så det var extra kul och gott att få laga mat.
Pajdeg
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk olja
0,5-1 dl kesella 10% fett
1 krm salt
1. Blanda alla ingredienser utom kesella i en skål och fördela det med händerna (alternativt i en mixer). Tillsätt hälftenl av kesellan och fortsätt mixa till en fast deg. Om degen smular sig, tillsätt ytterligare lite kesella till den hänger ihop.
2.Tryck ut degen i en pajform och grädda mitt i ugnen 150 grader 15 min innan pajfyllningen läggs i.
Fyllningen
1 gul lök
1 knippe mangold
2 vitlöksklyftor
200 g fetaost
persilja
salt
peppar
3 ägg
3 dl mjölk
1. Dela mangolden i mindre bitar och hacka löken. Fräs mangold och lök i olivolja. Pressa över vitlöken. Fördela i pajskalet.
2.Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
Till pajen blev det en smarrig sallad med bla granatäpple, jordgubbar, avokado, tomat mm
Fy sjutton !
Efter att vi båda tränat på Sats Hötorget blev det lunch iform av ett besök i Hötorgshallen, Håkan rekommenderade en turkisk burgare men jag valde en kycklingwrap som tyvärr var det vidrigaste jag ätit på mycket länge.
Usch mådde pyton resten av dagen och kunde inte sluta tänka på smaken och brosk bitarna som fanns i wrapen.
Skulle helt klart ha litat på min man för hans burgare var riktigt kryddig och god.
Träningen för min del blev en spinning klass med ett riktigt bra upplägg, fick sällskap av Stina som peppade på som vanligt, tack :)
Sjökrogen vid Pampas marina
Vi cyklade bort till Sjökrogen vid Pampas Marina för en liten fredags AW och middag.
Ett glas kallt vitt vin och galet mycket rökta räkor avnjöts på bryggan och lite fredags/semester känsla infann sig igen :)
Det var flera år sedan jag åt på Pampas Marina, maten och servicen var helt ok så det blir säkert fler AWs här.
http://www.sjokrogen.com/
Att få äta sig proppmätt på rökta räkor är lyx !
Ännu en härlig morgon
Vaknade långt innan klockan skulle ringa imorse pigg och glad så det blev en solig promenad utan radio eller musik i lurarna utan bara fågelkvitter i ett annars ganska tyst Stockholm.
Helt klart bästa stunden på dagen !!
Frukost hemma i lugn och ro innan det bär iväg till dagens första möte
Sommarens bakning
Onsdag den 3 aug
Sockerbullar,kanelbullar, mandelkubb, hallon & jordgubbspaj och dinkelkex ....det blev en del bakning under min semester då vädret inte var det bästa nere i Skåne.
Håkan beställde "sockerbullar" så det blev ett kombinerat bak av sockerbullar och kanelbullar, nybakade kanelbullar med ett glas kall mjölk är svårslaget.
Gjorde kanelbullarna genom att fläta degen och även lite större, blir garanterat ett kanelbulls bak igen en regnig helg framöver för att bumkra upp i frysen.
Testade ju även på att baka "manelkubb" för första gången i mitt liv och de kommer jag att göra igen då det var både gott och enkelt.
En "hallon & jordgubbspaj" blev det av hallonen som jag plockade i buskarna helt ok men jag föredrar hellre en vanlig smulpaj.
Bästa bakningen var helt klart dinkelkexen som jag hunnit med att baka fler gånger både under och efter semestern.
En bra kväll på Piren
En riktigt härlig sommarkväll hade vi igår på restaurang Piren i Kristineberg där vi satt ute hela kvällen och åt och drack gott tillsammans med vänner.
http://piren-bar.se/
Favoriten rökta räkor till förrätt och rimmad lax med sikromscremefraiche och dillslungad potatis till huvudrätt.
Det snålades inte direkt med den rimmade laxen så det var en mätt tjej som cyklade hem
Springer till jobbet
Bytte morgonens cykeltur till jobbet mot ett löptur, strålande solsken redan kl 06:30 - vilken underbar morgon.
Framme på jobbet stoppade jag två ägg i äggkokaren och sedan en dusch i källaren.
Sprang tidigare ofta hem ifrån jobbet då morgon turen kräver lite mer planerande av ombyte men turen imorse gav mersmak så det händer npg snart igen
Stark morgon
Kände mig riktigt stark på morgonens body pump pass kunde lägga på lite extra på flera olika övningar, vila blir man visst stark av :)
Dunder honung iform av bovetekrossgröt med frysta bär och havremjölk la sig fint i magen sen
Oväntat besök
Ooops, igår kväll nödlandade en ballong precis utanför oss och en på andra sidan kanalen precis mellan vattnet och järnvägspåret. Säger det jag alltid har sagt "jag kommer aldrig att flyga ballong"
Glutenfritt surdegspulver
Är ju inte mycket för pulver och brödmixer utan vill gärna göra det från grunden men gillar Finax glutenfria surdegspulver.
Nu kan du som är glutenintolerant enkelt hänga på surdegstrenden, ca 25 kr för en påse.
Tillbaka till vardagen
Sminkade mig och plattade håret en gång under 3 veckors semester och gick mer eller mindre omkring i mina tränigskäder eller baggy jeans shorts, t-shirt, munkjacka eller "pippi tröja".
Imorse ringde en klocka och jag skulle både sminka mig, platta håret och klä mig "ordentligt" för att gå till jobbet - semester är slut och det är tillbaka till vardagen.
Har sugit i mig massor av ny energi under ledigheten så vardagen kändes helt ok idag :)
Dock helt deckad efter en dag på jobbet så ikväll blir det soffan och en hel hög med tidningar